Ankara Katliamı’nda ayrıntılar

Cumartesi günü Ankara’da düzenlenen Barış, demokrasi, emek mitingine yapılan Türkiye tarihinin en büyük saldırısından sonra kimi detaylar ortaya çıkarken pek çok soru da cevabını bekliyor. Saldırıyı iki ayrı canlı bomba gerçekleştirdi Ankara’daki saldırıların iki ayrı canlı bomba tarafından yapıldığı ortaya çıktı. İlk gün saldırganlardan birinin kadın olduğu iddia edilse de her iki saldırganın da erkek... View Article

Ankara Katliamı’nda ayrıntılar

Cumartesi günü Ankara’da düzenlenen Barış, demokrasi, emek mitingine yapılan Türkiye tarihinin en büyük saldırısından sonra kimi detaylar ortaya çıkarken pek çok soru da cevabını bekliyor.

Saldırıyı iki ayrı canlı bomba gerçekleştirdi

Ankara’daki saldırıların iki ayrı canlı bomba tarafından yapıldığı ortaya çıktı. İlk gün saldırganlardan birinin kadın olduğu iddia edilse de her iki saldırganın da erkek olduğu açıklandı.

Canlı bombaların emniyet kaynaklarına göre yaklaşık 14 bin kişinin olduğu alana grupla birlikte girdiği belirlendi. Saldırı anını gören 3 farklı güvenlik kamerasına ait görüntüler inceleniyor. Saldırganların kimlik ve eşkal tespiti de vücutlarının büyük oranda parçalanması nedeniyle henüz yapılamadı.

Polis tarafından kontrol edilen alanda yapılan ilk incelemelerde, terör saldırısında metal bilyelerle güçlendirilmiş TNT patlayıcılarının kullanıldığı belirlendi. İlk patlamanın olduğu yerde, patlamanın park halindeki bir aracın önünde olmasına karşın araçta ağır hasar olmaması nedeniyle saldırganın sırtını araca dönerek patlattığı anlaşıldı. Bu saldırganla ilgili görüntünün diğerine oranla daha net olduğu ifade edildi.

Saldırının sorumluluğunu üstlenen olmadı

Saldırının sorumluluğuna ilişkin henüz herhangi bir örgütten açıklama gelmezken, bomba imha ve olay yeri inceleme uzmanları, saldırının düzenlenme şekli, bombanın türü, bomba düzeneğinin Suruç’taki saldırıyla büyük benzerlikler taşıdığı bilgisini verdi. Çeşitli kaynaklarda da yetkililerin saldırının IŞİD tarafından gerçekleştirildiği kanaatinde oldukları haberleri yayınlandı.

Ağabey şüphesi

Patlama sonrası yapılan ilk değerlendirmelerde Suruç’ta canlı bomba eylemi yapan Şeyh Abdurrahman Alagöz’ün ağabeyinin eylemi yapabileceği belirtildi. Suruç’ta 34 kişinin ölümüyle sonuçlanan canlı bomba eylemi sonrasında, Alagöz ve ağabeyi Yunus Emre Alagöz’ün Suriye’de bomba eğitimi aldıkları ve sonrasında yasadışı yollardan Türkiye’ye giriş yaptıkları tespit edilmişti. Alagöz ile HDP’nin Diyarbakır mitinginde bombalı saldırı düzenleyen Orhan Gönder’in aynı gruba bağlı oldukları, aynı dönemde Suriye’ye geçerek IŞİD’e katıldıkları bilgisine de ulaşıldı. Şeyh Abdurrahman Alagöz’ün canlı bomba eylemi yapmasının ardından ağabeyi Yunus Emre Alagöz’ün de eylem hazırlığında olduğu istihbaratı alınmış, Alagöz’ün yakalanması için de güvenlik birimleri uyarılmıştı.

Suruç saldırısının ardından gündeme gelen Adıyaman’daki IŞİD yapılanmasıyla ilgili Emniyet’in yaptığı incelemede, canlı bomba eylemcisi olabilecek 16 kişilik bir liste çıkarılmıştı. Adıyaman Grubu olarak bilinen 16 kişilik liste fotoğraflarıyla birlikte emniyet müdürlüklerine gönderilerek, bu kişilerin eylem yapabileceği belirtilmişti. Suruç’taki canlı bomba saldırısının hemen ardından gönderilen bombacı eylemci listesinde Mustafa Dokumacı, Hacı Yusuf Kızılbay, Kasım Dere, Mahmut Gazi Dündar, Mehmet Mustafa Çevik, Ömer Deniz Dündar, Yakup Aktulum, Mehmet İşik, Mehmet Taşar, Muhammet Zana Alkan, Ersal Ocak, Mahmut Gazi Tatar, Recep Yaman, Memet İşbar, Salih Küçüktaş ve Suruç eylemcisi Şeyh Abdurrahman Alagöz’ün ağabeyi Yunus Emre Alagöz isimleri ve fotoğrafları yer almıştı.

3 gün önce emniyet uyarılmış

Mitingden 3 gün önce Ankara’da yapılacak mitinge yönelik, ses getirecek bir eylem hazırlığı olduğu, önlemlerin buna göre alınmasının istendiği bir uyarının yapıldığı ortaya çıktı. Ancak bu uyarının somut bir bilgiye dayanmadığı, bunun sadece her büyük miting öncesi yapılan rutin uyarı olduğu belirtildi.

Bakanlar olay yerinde protesto edildi

Öte yandan İçişleri Bakanı Selami Altınok, Adalet Bakanı Kenan İpek ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu incelemelerde bulunmak üzere olay yerine gitti. 3 bakan olay yerinde protesto ile karşılaştı.

Yayın yasağı getirildi

Başbakanlık’tan Yalçın Akdoğan imzasıyla gelen talep üzerine RTÜK tarafından Ankara’da meydana gelen patlama hakkında geçici olarak yayın yasağı getirildi.

Polis güvenlik önlemlerinin yetersizliğini böyle savundu

Ankara’da Barış, demokrasi, emek mitinginin yapılacağı Sıhhiye Meydanı’na yürümek üzere gar kavşağında toplanan korteje yapılan ve onlarca kişinin hayatını kaybettiği katliamda güvenlik önlemi almadığı gerekçesiyle eleştirilere hedef olan polis, aramaların rutin olarak Sıhhiye’de yapıldığını ileri sürdü.

Ancak, Suruç ve Diyarbakır katliamları sonrasında bu saldırının istihbaratının alınamaması, saldırganların üzerlerinde bombalarla nasıl hareket edebildikleri, Suruç ve Diyarbakır saldırılarının bugüne kadar aydınlatılamamasının nedenleri, IŞİD’in Türkiye’deki faaliyetlerine ilişkin yapılan çalışmalar gibi pek çok soru hala yanıtlanmayı bekliyor.

“Delillerin karartılmasından endişeleniyoruz”

Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar, bombalı saldırıdan sonra olay yeri inceleme aşamasındaki tespit ettikleri hukuka aykırılıklara ilişkin bir rapor yayınladı. Raporda olay yeri incelemesinin savcının gelmemesinden dolayı saatler sonra yapılmaya başlandığı, incelemeye avukatların alınmadığı, delillerin güvenliğinin sağlanmadığı, avukatlara bilgi verilmediği gibi avukatların toplanılmasını istediği görüntü kayıtları ve diğer delillerle ilgili taleplerin ise yanıtsız kaldığı ifade edilirken delillerin karartılmasından endişe edildiği vurgulandı.

Twitter ve Facebook yavaşladı

Ankara’daki saldırılardan sonra, sosyal medya hesapları da yavaşlatıldı. Mahkeme kararına dayanmayan yavaşlatma nedeniyle birçok vatandaş Facebook ve Twitter’a VPN üzerinden ulaştı. Karar nedeniyle sosyal medyaya VPN kanalını kullanarak giren birçok yurttaş tepkilerini yine sosyal medyada gösterdi. Twitter’ın “Policy” isimli resmi hesabından erişim sorunuyla ilgili olarak “Türkiye’de birçok yerde Twitter’a erişim sorunu haberleri alıyoruz. Sorunu araştırıp erişimi tekrar sağlamayı umuyoruz.” açıklaması yapıldı.