Ankara katliamına yayın yasağı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ankara Katliamı’na ilişkin sürdürülen soruşturmaya “geçici“ olarak yayın yasağı koydu. Savcılık kaynakları canlı bomba ile irtibatlı olan şüphelilerin yakalandıktan sonra yayın yasağının kaldırılacağını bildirdi. “SAVCILIĞIN YETKİSİ YOKTUR” Başsavcılığın kararını Manifesto’ya değerlendiren Avukat Selin Aksoy, kararın ayrıntısının henüz bilinemediğini ancak önceki benzer kararlardan hareketle değerlendirildiğinde yasalarda bu şekilde bir yayın yasağının dayanağının olmadığını... View Article

Ankara katliamına yayın yasağı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ankara Katliamı’na ilişkin sürdürülen soruşturmaya “geçici“ olarak yayın yasağı koydu. Savcılık kaynakları canlı bomba ile irtibatlı olan şüphelilerin yakalandıktan sonra yayın yasağının kaldırılacağını bildirdi.

“SAVCILIĞIN YETKİSİ YOKTUR”

Başsavcılığın kararını Manifesto’ya değerlendiren Avukat Selin Aksoy, kararın ayrıntısının henüz bilinemediğini ancak önceki benzer kararlardan hareketle değerlendirildiğinde yasalarda bu şekilde bir yayın yasağının dayanağının olmadığını belirtti. Aksoy, şunları söyledi:

“Soruşturmanın gizliliği ve masumiyet karinesi gibi temel ilkelere uyulması gerekir. Ancak, Ankara Katliamı toplumun tüm kesimlerini etkileyen vahşi bir saldırıdır. Bu saldırı ile ilgili olarak halkın haber alma hakkının kısıtlanması ancak soruşturmanın karartılmasına ve sansüre yarar. Ayrıca Ceza Kanunu’nda soruşturmanın gizliliğini alenen ihlal edilmesi suç olarak düzenlenmiş ve suçun oluşabilmesi için suçlu sayılmama karinesinden yararlanma hakkının veya haberleşmenin gizliliğinin ya da özel hayatın gizliliğinin ihlal edilmesi ve yapılan açıklamanın maddi gerçeğin ortaya çıkmasını engellemeye elverişli olması şartları aranmıştır. Savcılığın şüphelilerin kimliklerinin yayınlanmamasını istemesi ve Ceza Kanunu’ndaki işletmesi gerekirken olayın bütününe ilişkin geçici de olsa bir yasaklama kararı vermeye yetkisi yoktur.”

Reyhanlı’da verilen yasak kararı itiraz üzerine kaldırılmıştı

11 Mayıs 2013’te Reyhanlı ilçesinde meydana gelen patlamalar sonrasında yürütülen soruşturmada savcılık aynı gün mahkemeden yasak kararı talep etmiş ve Reyhanlı Sulh Ceza Mahkemesi bu talebi kabul etmişti. Ancak yapılan itiraz sonrasında 15 Mayıs’ta Hatay 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından bu yasak kararı kaldırılmıştı.