AKP’nin yeni propaganda malzemesi Ahıska Türkleri mi?

Ukrayna’daki sıcak temasın olduğu bölgede yaşayan ve Donbass Savaşı’ndan olumsuz etkilendikleri gerekçesiyle 3 bin Ahıska Türkü, Türkiye’ye geliyor. Ukrayna’dan gelecek olan Ahıska Türkleri TOKİ tarafından Erzincan ve Kars’ta yapılan konutlara yerleştirilirken, kademeli olarak Türkiye vatandaşlığına alınacak. Dünya Ahıska Türkleri Birliği Genel Sekreteri Fuat Uçar, Tayyip Erdoğan’ın 20 Mart’ta Ukrayna’ya yaptığı ziyarette Dünya Ahıska Türkleri Birliği... View Article

AKP’nin yeni propaganda malzemesi Ahıska Türkleri mi?

Ukrayna’daki sıcak temasın olduğu bölgede yaşayan ve Donbass Savaşı’ndan olumsuz etkilendikleri gerekçesiyle 3 bin Ahıska Türkü, Türkiye’ye geliyor. Ukrayna’dan gelecek olan Ahıska Türkleri TOKİ tarafından Erzincan ve Kars’ta yapılan konutlara yerleştirilirken, kademeli olarak Türkiye vatandaşlığına alınacak.

Dünya Ahıska Türkleri Birliği Genel Sekreteri Fuat Uçar, Tayyip Erdoğan’ın 20 Mart’ta Ukrayna’ya yaptığı ziyarette Dünya Ahıska Türkleri Birliği Genel Başkanı Ziyatdin Kassanov ve beraberindeki heyeti kabul ettiğini, kendisine sunulan rapor üzerine söz konusu talimatı verdiğini belirtti. Uçar, “Nisan ayında Bakanlar Kurulunun Kanun Hükmündeki Kararnamesi ile Ahıska Türklerinin ‘iskânlı göç’ kapsamında Türkiye’ye getirilmesi karara bağlandı.” ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye genelinde vatandaşlık bekleyen 17 bin Ahıska Türkü’nün vatandaşlık talebinin 2’şer, 3’er bin kişilik gruplar halinde onaylanarak Resmi Gazete’de yayınlanacağı belirtildi.

Putin’den kaçarak Türkiye’ye geldikleri propagandası yapılan Ahıska Türkleri’nin Ukrayna’dan Türkiye’ye gelmek ve vatandaşlık almak üzere yürütülen çalışmalar çok daha eskiye dayanıyor. Turgut Özal döneminde kabul edilen 1992 tarihli 3835 sayılı “Ahıskalı Türklerinin Geri Dönüşleri ve İskânı” kanunun yeniden gündeme alınmasıyla birlikte Rusya karşıtı propagandanın malzemesi haline getirilen Ahıska Türkleri, bu kanuna göre dünyanın neresinde olursa olsun Türkiye vatandaşlığını alma ve çifte vatandaşlık haklarına sahip.

Ukrayna’dan gelecek 600 ailenin iskânlı göç olarak Kars’ta hazır olan TOKİ konutlarına yerleştirilirken vatandaşlıkları da 2’şer, 3’er binlik gruplar halinde onaylanacak. Ekim ayında Ukrayna’dan gelen 300 aile ile birlikte 2 bin 100 Ahıskalı’nın vatandaşlığı onaylanarak Resmi Gazete’de yayınlanmıştı.

Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile Ukrayna’dan getirileceği söylenen 668 kişi Aralık ayı sonunda Erzincan’ın Üzümlü (Cimin) ilçesinde TOKİ tarafından yapılan dubleks konutlara yerleşecek. Erzincan Valisi Süleyman Kahraman’ın talimatıyla Üzümlü Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından evlerin tüm eşyaları ve kışlık yakacakları alınarak yerleşecek toplam 580 aile yaklaşık 3 bin kişi ise 2016 yılı içerisinde yerleştirilecek.

Ortadoğu, Afrika ve özellikle de Suriye’den Avrupa’ya gitmek üzere Türkiye’de bulunan ve Avrupa tarafından Geri Kabul Anlaşması’yla Türkiye’ye gönderilecek olan sığınmacı ve mültecilerin hayatlarını milyar Euro’lar karşılığında pazarlık malzemesi yapan Tayyip Erdoğan ve AKP iktidarının bütün bu yatırımı hangi kaynakla karşıladıkları ise soru işaretlerini arttırıyor.