AKP'nin rant şovu, skandala dönüştü

AKP'nin deprem riski altında diye rapor aldırıp ranta açtığı sitede bir bina dinamitle patlatılmasına rağmen yıkılmadı.

AKP'nin rant şovu, skandala dönüştü

Dinamit binayi yikamayinca bakan alandan ayrildiZümrütevler Mahallesi Çağlayan Sokak’ta deprem riski taşıdığı gerekçesiyle rapor verilen site törenle yıkılacaktı. Türkiye’de bir ilk olarak sunulan yıkım sistemini Bakan Fatma Güldemet Sarı da izlemeye geldi. Ancak binadaki patlayıcılarda yaşanan aksaklık sonrası çürük denilen bina yıkılmadı.
‘Depreme dayanıksız’ denilen bina dinamitle yıkılmayınca bakan alandan ayrıldı.

Bina içine yerleştirilen kablo sisteminde yaşanan kopukluk nedeniyle bazı patlayıcıların patlamadığı ve 10’larca kilo patlayıcının bina içinde kaldığı öğrenildi. Şimdi bina içinde kalan patlayıcıların akibetinin ne olacağı merak ediliyor.

“Binalar sağlamdı. Ranta kurban gitti”

Maltepe’de bulunan Zümrütevler Mahallesi’de 11 katlı riskli bir binanın yıkımında patlatma yöntemi kullanıldı. Binanın yıkılması için 120 kg dinamit/emülsiyon, bin 780 adet kapsül ve 800 metre fitil yerleştirildi. Dinamitler yerleştirildi. Birinci patlamada binadan sadece birkaç parça düştü. İkinci patlamada binanın 5 katı çökerken 6 kat ayakta kaldı.

bina yikimi 3

Dinamitler patlayıp bina yıkılmayınca daha önce orada ikamet eden vatandaşlar duruma tepki gösterdi. Sağlam binaları rant için yıkıldığını söyleyen bir vatandaş, “Binalar sağlamdı. Ranta kurban gitti diye düşünüyoruz. Ne kadar dinamit attılar yıkılmadı.” diye konuştu.

Başbakanlık canlı izliyormuş

Bu arada, yıkım töreni için gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı ise gazetecilere açıklama yapmadan yıkım yerinden ayrıldı.

Başbakanlıktan da Türkiye’de ilk olması nedeniyle yıkım anının canlı olarak takip edildiği ve Bakanın da bu nedenle yıkım alanına gelerek yıkımı takip ettiği bildirildi. Yıkım sonrası Bakan Fatma Güldemet Sarı’nın çok sinirlendiği ve bazı profesörleri azarladığı da iddia edildi.

bina yikimi 2“Zorla çıkartıldık biz buradan”

Yıkımı gerçekleştiren firma yetkilisi ise Mehmet Güler, şöyle konuştu: “Beklenen bir sonuç değildi bizim için. Bu güne kadar 22 patlatmanın hepsi başarılıydı. İçinde 2 bin delik ve birbirine bağlanan sistem var. Bağlantılardan bir hata olmuş olabilir. Daha evvelki yaptığımız patlatmalar gibi binanın tamamen yerle bir olmasını bekledik. Bina yan yattığı için bu halde risk taşıyor. Bu binada uzun boğumlu ekskavatörle yıkacağız. Neden yıkılmadığını tam olarak bilmiyoruz. Binanın içerisinde 1 gram bile patlayıcı madde kalmadı.”

Daha önce yıkılan binada ikamet eden bir kadın ise, “Sisteme, düzene kapak olsun bu! Başka ne söyleyebilirim? Çürük çıkarttılar, dinamit bile yıkamadı. Çürük olmadığını herkes gördü. Zorla çıkartıldık biz buradan. Rantsal dönüşüm.” şeklinde tepki gösterdi.