AKP'nin 'mükemmel' seçimi

1 Kasım seçimlerinin hiç kimsenin beklemediği sonuçları tartışılmaya devam ediyor. Ötekilerin Postası internet sitesinde yayınlanan bir analiz ise seçimlerin AKP açısından ne kadar mükemmel olduğuna işaret ediyor.

AKP'nin 'mükemmel' seçimi

1 Kasım seçimlerinin hiç kimsenin beklemediği sonuçları tartışılmaya devam ediyor. Ötekilerin Postası internet sitesinde yayınlanan bir analiz ise seçimlerin AKP açısından ne kadar mükemmel olduğuna işaret ediyor.

7 Haziran seçimlerinde yaklaşık 46,1 milyon oy kullanılmış ve AKP 18,8 milyon, CHP 11,5 milyon, MHP 7,5 milyon, HDP 6 milyon ve diğer partiler 2,2 milyon oy almışlardı. 1 Kasım seçimlerinde ise yaklaşık 47,8 milyon oy kullanılırken AKP 23,6 milyon, CHP 12,1 milyon, MHP 5,7 milyon, HDP 5,1 milyon ve diğer partiler 1,2 milyon oy aldılar.

1 Kasım seçimlerinde AKP’nin oylarını 4,8 milyon arttırırken CHP’nin de oyunu 600 bin arttırmış oldu. Öte yandan, MHP 1,8 milyon, HDP 900 bin ve diğer partiler 1 milyon oy kaybettiler. Bu durumda iki partinin 5,4 milyonluk oy artışına karşın diğer tüm partilerin 3,7 milyon düzeyinde bir oy kaybı söz konusu oluyor. Bu durumda AKP’nin oy artışını açıklamak için 1,6 milyon oya daha ihtiyaç doğuyor.

Bu seçimlere katılan yeni seçmen sayısı 2,1 milyon iken seçimlere katılım oranı yüzde 85’in biraz üzerine çıkmıştı. Bu durumun yeni seçmenlere de benzer şekilde yansıdığını düşünürsek 2,1 milyon yeni seçmenden yaklaşık 1,8 milyonun oy kullandığını kabul edebiliriz. Analizin ilginç noktası da burası ilk kez oy kullanan 1,8 milyon insanın 1,6 milyonu yani yaklaşık yüzde 90’ı AKP’yi tercih etmiş oluyor.

Seçim öncesi yapılan anketlerde daha önce oy verilen partinin değiştireceğini söyleyenlerin sayısının az olması, Türkiye’deki siyasi atmosferin de bunu desteklemesi ve AKP’nin bugüne kadar yeni seçmenlerin ancak üçte birini ikna edebildiği düşünüldüğünde bu tür bir seçmen davranışının makul olmadığı hemen anlaşılabilir.

Muhalefetin neredeyse sandıklar açılır açılmaz kabul ettiği seçim sonuçlarının istatistiksel olarak garipliklerinin sonu gelmeyecek gibi.