AKP'nin IŞİD ile mücadelesi: Bombacıya yeşil kart, 42 IŞİD'ci serbest

Canlı bomba Savaş Yıldız'ın sahte kimlikle yeşil kart aldığı ortaya çıkarken Diyarbakır ve Konya'da gözaltına alınan 42 IŞİD'ci serbest bırakıldı.

AKP'nin IŞİD ile mücadelesi: Bombacıya yeşil kart, 42 IŞİD'ci serbest

AKP’nin IŞİD ile mücadele iddiasının ne denli gerçek dışı olduğu son 2 günde ortaya çıkan gerçeklerle bir kez daha gözler önüne serildi.

Geçtiğimiz günlerde Diyabakır’da yapılan ve büyük bir çatışmanın yaşandığı operasyonda gözaltına alınan 17 kişiden 9’u serbest bırakılırken, aynı günlerde Konya’da yapılan operasyonda gözaltına alınan 34 kişiden de 33’ü serbest kaldı.

Öte yandan, Ankara Katliamı’nın ardından canlı bomba şüphesiyle aranan ve Hamza Tonbak adına düzenlenmiş kimliği bulunan IŞİD’ci Savaş Yıldız’ın Yeşil Kart’a sahip olduğu ortaya çıktı.

Diyarbakır’da 9 IŞİD’ci serbest bırakıldı

Diyarbakır’da radikal İslamcı IŞİD’e yönelik iki polisin yaşamını yitirdiği ve yedi IŞİD’cinin öldürüldüğü operasyonda gözaltına alınan 17 kişiden sekizi tutuklanırken, 2’si adli kontrol şartıyla olmak üzere 9 IŞİD’ci serbest bırakıldı.

Operasyonda öldürülen IŞİD’cilerden üçünün DNA kimliklendirme çalışmalarının sürdüğü belirtilen Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı açıklamasında, “2 adet Kaleşnikof marka silah, 8 adet tabanca, 1 adet av tüfeği, 17 adet sağlam fünye (Elektrikli Kapsül), 3 adet patlamış fünye, 200 kg Amonyum Nitrat, 4 adet el bombası gövdesi, 128 adet kibrit başı eczası diye adlandırılan fünye, 3 adet EYB dış kabı, 95 metre korteks (ara patlayıcı), Çok sayıda örgütsel doküman Emniyet Görevlilerince muhafaza altına alınarak el konulmuştur” denildi.

V.İ., V.Ö, O.T., N.T., M.İ., M.D., İ.Ç., C.E., B.Y. ve suça sürüklenen çocuk J.D. isimli 10 şüphelinin Türk Ceza Kanunu’nun 309/1 maddesi kapsamında, ‘Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçundan tutuklama talebyle, Diyarbakır Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildiği belirtilen açıklamada, V.İ. ile C.E.’nin adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı, diğer sekiz şüphelinin ise tutuklandığı belirtilirken diğer 7 şüpheli ise savcılık ifadelerinden sonra serbest bırakıldı.

Konya’da 32 IŞİD’ci serbest

Konya’da IŞİD’e yönelik yapılan teknik ve fiziki takip ardından geçen Salı düzenlenen operasyonda, daha önceden belirlenen IŞİD’lilerin kaldığı 33 eve, yaklaşık 200 polisle yapılan baskında 2’si kadın olmak üzere 33 kişi gözaltına alındı.

Terörle Mücadele Şubesi’ndeki ifadeleri alınan 3 şüpheli adliyeye dahi çıkarılmadan serbest bırakılırken, diğer 30 şüpheliden 13’ü de savcılıktaki ifadalerinin ardından serbest kaldı. Mahkemeye sevk edilen 17 şüpheliden ise sadece biri tutuklanırken mahkeme kalan 16 kişiyi 10’u hakkında adli kontrol kararı vererek serbest bıraktı.

Gözaltına alınan şüphelilerin, IŞİD’e 16 kişi kazandırıp Suriye’ye gönderdikleri ve gönderilenlerden 4’ünün de oradaki çatışmada öldüğü belirtilmiş ve evlerde yapılan aramalarda örgütsel doküman ve ruhsatsız tabancalar ele geçirilmişti. Şüphelilerin ayrıca ‘Din dersi’ adı altında gençlere cihadı anlattıkları ifade ediliyordu.

Canlı bombanın Yeşil Kartı da var!

Ankara Katliamı’nın ardından canlı bomba şüphesiyle aranan ve Hamza Tonbak adına düzenlenmiş kimliği bulunan IŞİD’ci Savaş Yıldız’ın Yeşil Kart’a sahip olduğu ortaya çıktı.

BirGün’ün haberine göre, bir başka canlı bomba Kırgızistan vatandaşı Walentina Slobodanjanjuk’un kod adı olan Yıldız Bozkurt ismiyle 7 Mayıs 2015 ile 17 Mayıs 2015 tarihleri arasında Türkiye’den ilaçlar alındı. Alınan ilaçlar arasında Farhex Gargara, Asemax, Dexofen, Theraflu, Aklovir gibi ilaçlar bulunuyor.

Öte yandan, Emniyet’in canlı bomba oldukları şüphesiyle aradığı 4 IŞİD’ciden birisi olan Savaş Yıldız’ın kullandığı Hamza Tonbak ismiyle 24 Ekim’de ilaçların satın alındığını ortaya çıkamasının ardından Hamza Tonbak adına bu tarihlerde alınan ilaçlar SGK sisteminden çıkartıldı.