AKP'nin ilk müjdesi polislere

AKP'nin gerçekleştireceği ilk 'seçim vaadi' 6 bin yeni polis ve polislerin maaşına zam olacak.

AKP'nin ilk müjdesi polislere

100 günlük Eylem Planı hazırlıklarını hız kesmeden sürdüren AKP yönetimi, maaş zammı önceliğini polisler ve emeklilere verecek. AKP, emeklilere yılık 1.200 liralık zam, polislere de 580 liraya varan hizmet tazminatı zammını geçici bütçe yasasıyla getirmeyi planlıyor.

AKP’nin ‘100 günlük eylem planı’ diye söz ettiği bazı düzenlemelerin geçici bütçe yasasıyla çıkarılması tasarlanıyor. AKP, seçim bildirgesinde polislerin 2 bin 200 lira olan maaşının 3 bine çıkarılmasını vaat etmişti. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun seçimden birkaç gün önce “Teröre karşı kahramanca mücadele eden polislerimize, selamlar gönderiyoruz. Şehit polislerimize rahmet diliyor, ailelerini bağrımıza basıyoruz. Polislerimizin emniyet hizmet tazminatını yüzde 25 artırıyoruz. Böylece maaşlarında 240 lira ile 580 Türk lirası arasında artış sağlamış oluyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

AKP yönetimi, bu maaş artışlarının geçici bütçe yasasına dahil edilebileceğini belirterek, olası bir iptal başvurusu durumunda muhalefetten destek talep edeceklerinin sinyalini verdi. AKP’liler “Bazı düzenlemeler bütçe yasasına konulamıyor. Eğer bu düzenlemeler geçici bütçe yasasına konursa ve Anayasa Mahkemesi’ne başvurulursa iptal edilebilir. Bu nedenle muhalefetin desteğini arayacağız” dedi.

Bunun üzerine CHP’li Akif Hamzaçebi, anayasaya göre bütçe yasalarının bütçeyle alakalı olmayan hiçbir hükmün eklenemeyeceğini, ancak geçici bütçe yasalarının bundan farklı olduğunu söyledi. Hamzaçebi, “Bu düzenlemeler sosyal içeriklidir. Bizim de taahhüdümüzdür. Geçici bütçeye konulabilir” dedi.

AKP’nin yeni dönemde Emniyet Genel Müdürlüğü’ne 6 bin polis daha alacağı da basına yansımıştı.