AKP’de yeni polemik

AKP'deki son polemik Bülent Arınç ile Nuh Albayrak ve Şamil Tayyar arasında yaşandı. Ama bu polemikler ne anlama geliyor?

AKP’de yeni polemik

AKP’nin kurucularından, eski Başbakan Yardımcısı ve hükümet sözcüsü Bülent Arınç’ın CNN Türk’te katıldığı programda Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak’ın Twitter üzerinden yazdıklarına verdiği cevaplar AKP’de yeni bir tartışma yarattı. Tartışmaya Şamil Tayyar’da katıldı.

“Bizi imtihan etmesinler”

CNN Türk canlı yayınında Hakan Çelik’in sorularını cevaplayan Arınç, AKP’ye yönelik eleştiri ve özeleştirilerde bulunurken yandaş yazarlara da sert ifadelerle yüklendi. Yeniden AKP’den aday olmamasıyla ilgili “Kırılma noktaları neler?” sorusuna, “Heyecanımı kaybettiğimi söyleyebilirim. Birilerine olan sevgimi de biraz kaybetmiş olabilirim. Siyasette insanı her gün motive eden şey biraz da heyecanıdır.” diyerek cevap verdi.

Bülent Arınç, yol arkadaşlarınızı mı kastediyorsunuz sorusu üzerine ise, “İnsan yol arkadaşını çok iyi seçmeli. Ama yola çıktıklarını, yolda bulduklarında değişirsen işler yürümez.” dedi.

Kendilerinin “iyi AK Partili” olduğunu söyleyen Bülent Arınç, Hakan Çelik’in “Sayın Gül bundan sonra ne yapacak” şeklindeki sorusuna da “Benim gibi dua edecek AK Parti için. Yalnız şununla bizi imtihan etmesinler. ‘Zaten bunların toplumda karşılığı yok. Bir araya gelseler ne olacak, parti kursalar ne olacaklar’ demeye kalkarlarsa başka türlü bir tepki verebiliriz. Bizim nefsimize kötü gelecek şeylerle bizi imtihan etmesinler. Yeni yetmeler diye tabir ettiğim bir zıpır bir grup, bunlar Ali Babacan’ı, beni, Hüseyin Çelik’i, Abdullah Gül’ü güçsüz hale getirmek için, trollerden de istifade ederek, sahip olduğu gazetelerden yaylım ateşi tutuyorlar.” karşılığını verdi.

Nuh Albayrak'ın Arınç'a cevapları

“Bazı köşe yazarlarımız Yezid’den daha fazla cinayet işliyorlar”

Program sırasında Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak’ın attığı Twitter mesajları üzerinden polemik de yaşandı.

Twitter üzerinden mesajlar yayınlayan Albayrak, Arınç’ın “birilerine olan sevgimi kaybettim” sözlerine cevaben “sormadan söyledi, demek ki bir şeylere karar vermiş onu ifade etmeye gelmiş” diye yazarken “yola çıktıklarını yolda bulduklarınla değişirsen” sözü üzerine ise “az önce ‘artık yoruldum, siyasete doydum’ demişti ama öyle görünmüyor” mesajını yazdı.

Sevginin kiloyla tartılmayacağını söyleyen Arınç, “Ben filan kişiyi seviyorum. Benim ölçüm şudur, o beni ne kadar çok seviyorsa ben de onu o kadar seviyorum. Bu nasihatleri başkalarına yapsın. Ben onun kadar mümin değilim. Ben Hazreti Hüseyin’in yanındayım, Yezid’in yanında değilim. Onlar da Yezid kadar olmasa bile, bazı köşe yazarlarımız, Yezid’den daha fazla cinayet işliyorlar” diye konuştu.

Arınç canlı yayında kendisine getirdiği eleştirilere cevaben Nuh Albayrak’a, “Ben kendisini daha çok Türkiye Gazetesi’ndeyken tanıyorum. Açık yüreklilikle söylüyorum. Evet bugün cumartesidir, dün akşam da Faruk Çelik bir başka programdaydı. Seçimlerden sonra çok daha fazla ekranlarda olacağız, bundan da haberi olsun” dedi.

Şamil Tayyar da tartışmaya katıldı, Albayrak çark etti

Şamil Tayyar Arinc TwitterArınç’ın sert ifadelerinin ardından Şamil Tayyar program sonrasında Twitter üzerinden, “2 canlı bombayla AKP’nin yükselişini durduramayanlar Arınç bombasına sarıldılar. Rabbim Reisi korusun.” mesajını yayınladı.

Öte yandan Arınç’ın sert yanıtlarından sonra yandaş gazeteci Nuh Albayrak keskin bir “u” dönüşüyle Arınç’ın kendisini yanlış anladığını söyledi.

7 Haziran seçimleri öncesinde Arınç, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çözüm süreci konusunda uzlaşamamasının ardından AKP yandaşı bazı haber siteleri ve köşe yazarları tarafından “safra”, “ paralel”, “piyon” gibi ağır söylemlere maruz kalmıştı.

AKP’lilerin polemik sarmalı

Son dönemde AKP’liler arasındaki polemiklerin şiddet ve sıklığındaki artış dikkat çekiyor. Son olarak Abdullah Gül’ün Ankara saldırıları sonrasındaki taziye görüşmeleri de AKP içerisinde sert polemiklere neden olmuştu.

AKP içerisinde artık farklı düşünen ve şimdilik açıkça hamle yapmayan önemli isimlerin olduğu kuşkusuz. Ancak bu kişilerin bir hamle yapmak için 1 Kasım seçimlerini görmek istedikleri anlaşılıyor. Sürpriz beklenmeyen seçimlerin AKP üzerindeki olası etkileri daha merak uyandıran bir soru olarak ortada duruyor.

Düzen içerisinde çeşitli alternatiflerin dillendirilmeye başlandığı sesçim öncesi son günlerde Devlet Bahçeli’nin “5. parti” açıklamaları ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun MHP ile koalisyon açıklamaları bu hesapları daha da kızıştırıyor.

Buradaki en büyük tehlike Haziran Direnişi’nde sahne alan halkın sıtmaya rıza göstererek bu tür seçeneklerle devre dışı kalmayı kabul etmesi olacak.