AKP ve Cemaat arasında medya savaşları

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Digiturk’ün Gülen cemaatine ait 7 televizyon kanalını platformdan çıkarması nedeniyle uyarılmasına karar verdi. Son günlerde AKP cephesinden üst üste hamlelerle AKP ve Gülen cemaati arasındaki medya savaşının şiddeti artmıştı. RTÜK, son toplantısında gündem dışı olarak 7 televizyon kanalının çeşitli platformlardan çıkarılmasının kanuna uygun olup olmadığını görüştü. RTÜK, yapılan uygulamanın yasanın,... View Article

AKP ve Cemaat arasında medya savaşları

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Digiturk’ün Gülen cemaatine ait 7 televizyon kanalını platformdan çıkarması nedeniyle uyarılmasına karar verdi. Son günlerde AKP cephesinden üst üste hamlelerle AKP ve Gülen cemaati arasındaki medya savaşının şiddeti artmıştı.

RTÜK, son toplantısında gündem dışı olarak 7 televizyon kanalının çeşitli platformlardan çıkarılmasının kanuna uygun olup olmadığını görüştü. RTÜK, yapılan uygulamanın yasanın, “Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından elektronik haberleşme hizmetlerini sunmak üzere yetkilendirilen platform işletmecileri ve yayın hizmeti iletimi yapan altyapı işletmecileri, yayın hizmetleri yönünden bu Kanun hükümlerine tabidir. Yayın hizmetlerinin iletimi faaliyetlerine ilişkin uyulması gereken idari, mali ve teknik şartlar Üst Kurulca belirlenir ve şartları yerine getiren kuruluşlara yayın iletim yetkisi verilir. Platform işletmecileri medya hizmet sağlayıcı kuruluşlara tarafsızlık ve hakkaniyet ölçülerinde, makul ve ayrımcılık içermeyecek koşullarda hizmet vermek zorundadır. Platform işletmecilerinin medya hizmet sağlayıcı kuruluşlardan alacağı hizmet bedelleri Üst Kurulun onayı ile belirlenir” maddesini ihlal ettiğine CHP, MHP ve HDP’li üyelerin oylarıyla ve oy çokluğu ile karar verdi. Kanalları yayından kaldıran platformların savunmasının istenmesi bekleniyor.

Akdoğan: “Pratik karşılığı olmayan bir karar”

RTÜK’ün kararına tepki gösteren Yalçın Akdoğan, “RTÜK’ün 5’e 4’le aldığı kararı son derece yanlış ve platform işletmecisi şirket açısından pratik karşılığı olmayan bir karar olarak görmek mümkündür” açıklamasında bulundu.

Bu yüzden alınan kararın, büyütülecek tarafı olmadığına iddia eden Akdoğan, “Ancak 3 parti kontenjanından seçilen üyelerin birlikte hareket etmesi kamuoyunca değerlendirilebilir” dedi.

Tivibu, Turkcell ve Digiturk’ten sonra Turksat

Tivibu, TurkcellTV ve Digiturk’ün ardından önceki gün TURKSAT’a bağlı Teledünya ve Kablo TV platformları da Gülen cemaatine ait Bugün TV, Kanaltürk, S Haber, Samanyolu TV, Mehtap TV, Irmak TV ve çocuk kanalı Yumurcak TV’yi platformlarından çıkartmıştı.

Bülent Keneş serbest bırakıldı

Öte yandan, geçtiğimiz günlerde Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla önce serbest bırakılıp sonra hakkında yakalama kararı çıkarılan ve 10 Ekim’de İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği’nce tutuklanan Today’s Zaman genel yayın yönetmeni Bülent Keneş avukatlarının tutukluluğuna yaptığı itirazın kabul edilmesiyle serbest bırakıldı.

AKP-Cemaat savaşının gerçek ötesi yansımaları

Son dönemde şiddeti artan medya savaşlarında AKP ve Recep Tayyip Erdoğan’a yaranma çabaları ortaya ilginç sonuçlar da çıkarıyor. Ethem Sancak’a ait Star gazetesi de geçtiğimiz günlerde İngiliz Times gazetesi hakkında yaptığı haberde “İngiliz Times, ‘paralel’ çıktı” başlığını atıp “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik saldırılarına mülteci korkusu nedeniyle bir süre ara veren Batı medyası, Ankara’daki hain terör saldırısının ardından yine kendini kaybetti. Saldırıdan Erdoğan’ı sorumlu tutan yayınlar yapmaya başlayan Batı medyası paralel yapıya desteğini de sürdürüyor. İngiliz Times (Zaman) Gazetesi, paralel yapının emniyetten temizlenmesi nedeniyle saldırının yaşandığını savunan bir haber yayımladı.” demişti.