AKP işçi düşmanlığında tam gaz: İş yeri denetimlerine “erteleme”

İşçi düşmanı uygulamalarını 13 yıllık iktidarı boyunca “istikrarlı” bir biçimde sürdüren AKP, yeni bir işçi düşmanı uygulamayı daha devreye soktu. Seçimler öncesinde sermayenin tepkisini fazla çekmek istemeyen geçici AKP hükümeti, işyeri denetimlerini “kurumiçi eğitim” bahanesiyle erteledi. EĞİTİM SEBEPLİ ERTELEME Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı (ÇSGB) Ahmet Erdem imzalı gönderilen genelgede iş başmüfettişi, işyeri müfettişi ve... View Article

AKP işçi düşmanlığında tam gaz: İş yeri denetimlerine “erteleme”

İşçi düşmanı uygulamalarını 13 yıllık iktidarı boyunca “istikrarlı” bir biçimde sürdüren AKP, yeni bir işçi düşmanı uygulamayı daha devreye soktu. Seçimler öncesinde sermayenin tepkisini fazla çekmek istemeyen geçici AKP hükümeti, işyeri denetimlerini “kurumiçi eğitim” bahanesiyle erteledi.

EĞİTİM SEBEPLİ ERTELEME

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı (ÇSGB) Ahmet Erdem imzalı gönderilen genelgede iş başmüfettişi, işyeri müfettişi ve işyeri müfettiş yardımcılarının zorunlu haller olmadıkça Ekim ayı içerisinde denetimleri durdurmaları talimatı verildi. Genelgede Ekim ayında yapılacak ve tüm Grup Başkanvekilleri’nin katılacağı hizmetiçi eğitimden ötürü teftiş programında yer alınması zorunlu nitelikte olan işyerleri dışında denetimin yapılmaması istendi. Skandal karar şöyle sunuldu:

“Eğitim seminerine, Kurul Başkanlığı ve beş Grup Başkanlığında yürütülmesi zorunlu işler ile acil nitelikli görevlerin ifası amacıyla yeter sayıda müfettiş ve memurun nöbetçi olarak görevlendirilmesi öngörülmüştür. Bu görevlendirmeler dışında bütün iş başmüfettişi, iş müfettişi ve iş müfettişi yardımcıları ile memurların katılımının sağlanması, 2015 yılı Ekim ayında yapılması planlanan veya devam eden teftiş görevlerinin, acil nitelikli olanlar ile kamuoyuna yansıyan veya teftiş programına alınmasında zorunluluk bulunanlar hariç olmak üzere 2015 yılı kasım ayında gerçekleştirilmesi; 2015 yılı ekim ayında hizmetiçi eğitim semineri dışında kalan günlerde, grup başkanlıklarında tüm müfettişlerin katılımı ile 2016 yılı teftiş programlarının hazırlık çalışmalarının yürütülmesi ile 2015 yılına ait teftiş faaliyetlerinin değerlendirilerek raporlandırılması ve müfettişlerce tamamlanan teftiş görevlerine ait raporların düzenlenmesi talimatlandırılmıştır.”

ERTELEMELERE TEPKİ: BAKAN İSTİFA ETSİN

Seçimler öncesinde sermayeyi ürkütmemek isteyen ve eksikli yapılan denetimleri dahi erteleyen AKP’nin bu kararı meslek örgütlerinin ve uzmanların tepkisini çekti. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG-M) tarafından yazılı yapılan açıklamada en son iş cinayetleri hatırlatılarak Bakan Erdem’in bu kararının “skandal” nitelikte olduğu belirtildi. İSİG-M yaptığı açıklamada bu kararın yeni cinayetlere neden olacağına işaret edilirken, bu kararın acilen durdurulması ve bakanın istifa etmesi gerektiği belirtildi.

DENETİMLER NE DURUMDA?

Skandal karar işyeri denetimlerinin ne düzeyde yapıldığı konusunu da gündeme getirdi. Özellikle Soma, Torunlar ve Ermenek’te yaşanan iş katliamlarının ardından denetimlerin yetersizliği ve iş güvenliği uygulamalarının hiçe sayılması gündeme gelirken, bakanlığın bu konuda adım atmadığına dikkat çekilmişti.

Pek çok şantiyede ve madende iş güvenliği uygulamaları hiçe sayılırken, yapılan denetimlerde “göstermelik” cezaların kesilmesi ve teftişlerin patronların insafına bırakılması dikkat çekiyor. Bu durum özellikle Soma’da yaşanan katliamın ardından ön plana çıkmıştı. Duruşmalar sırasında hazırlanan iddianamede ve ifadelerde denetimlerin göstermelik yapıldığı, alınan kararların ise İl Müdürlükleri tarafından “iptal” edildiği ortaya çıkmıştı.

AKP’nin bu kararı iş cinayetleri konusunda iktidarın ve sermayenin el ele yürüdüğünü bir kez daha ortaya çıkarırken, seçimlere kadar günlük 5 ile 8 işçinin iş cinayetine kurban gideceği gerçeği değişmedi.