AKP dönemindeki saldırılar ve katliamlar

Türkiye tarihinin en büyük katliamı olan Ankara’daki bombalı saldırılar AKP döneminde yaşanan saldırı ve katliamların ilki değildi. İstikrar söyleminin damga vurduğu AKP’li yıllar aynı zamanda kimi emperyalist müdahaleler kimi Türkiye’nin şekillendirilmesinde kullanılan çok sayıda suikast, saldırı ve katliamın da yaşandığı yıllar oldu. 2002 yılından bu yana Türkiye’de yaşananların bir kısmını bir kez daha hatırlamak gerekiyor.... View Article

AKP dönemindeki saldırılar ve katliamlar

Türkiye tarihinin en büyük katliamı olan Ankara’daki bombalı saldırılar AKP döneminde yaşanan saldırı ve katliamların ilki değildi. İstikrar söyleminin damga vurduğu AKP’li yıllar aynı zamanda kimi emperyalist müdahaleler kimi Türkiye’nin şekillendirilmesinde kullanılan çok sayıda suikast, saldırı ve katliamın da yaşandığı yıllar oldu. 2002 yılından bu yana Türkiye’de yaşananların bir kısmını bir kez daha hatırlamak gerekiyor.

15 Kasım 2003 – Sinagog Saldırıları

AKP dönemindeki katliamlar 5İstanbul’daki Neve Şalom Sinagogu ve Bet İsrael Sinagogu’na düzenlenen eylemlerin sonucunda 27 kişi yaşamını yitirdi. Bomba yüklü araçlarla düzenlenen eylemlerde, eylemi gerçekleştiren kişiler de öldü. Patlamaların meydana geldiği sinagoglarda ve çevrelerinde büyük hasar oluşurken, en az 300 kişi de yaralandı.

20 Kasım 2003 – HSBC ve İngiliz Konsolosluğu Saldırıları

AKP dönemindeki katliamlar 9Sinagog saldırılarından beş gün sonra, 20 Kasım 2003’te yine bomba yüklü araçlarla iki eylem düzenlendi. 20 Kasım’daki bombalı eylemlerin hedefi İstanbul’daki İngiliz Konsolosluğu ve HSBC Bankası’nın Genel Merkezi oldu. Saldırıda 30 yaşamını yitirdi, 450’den fazla kişi yaralandı. Saldırılar El-Kaide tarafından üstlenildi.

30 Nisan-16 Temmuz 2005 – Kuşadası Saldırıları

30 Nisan’da PKK tarafından Kuşadası kent merkezine bırakılan bir bombayı etkisiz hale getirmeye çalıştığı sırada Başkomiser Yaşar Aykaç’ın ölümü ve 16 Temmuz 2005 tarihinde yine kent merkezinde Kadınlar Denizi minibüsüne bırakılan bir bombanın, 2’si turist 5 kişinin ölümüne yol açması ile sonuçlanan saldırılardır. 10 Temmuz 2005 günü, aynı zincirin halkası olduğu anlaşılan bir eylemde İzmir’in Çeşme ilçesinde de bir bomba bırakılmış ve olay, çoğu turist olmak üzere, yaklaşık 20 kişinin yaralanması ile sonuçlanmıştı.

17 Mayıs 2006 – Danıştay Saldırısı

Alparslan Arslan adlı saldırganın Danıştay 2. Dairesi’nde müzakere halinde olan heyete karşı gerçekleştirdiği silahlı eylemdir. Saldırı sonrasında, Danıştay İkinci Daire üyesi Mustafa Yücel Özbilgin ölmüş, aralarında daire başkanı Mustafa Birden’in de yer aldığı dört üye ise yaralanmıştır. Arslan, saldırı sonrasında kaçmaya çalışırken Danıştay’da görevli polis memurları tarafından yakalanmıştır. Bu olay daha, sonra Ergenekon yargılamalarının temel dayanaklarından biri olarak kullanılmıştı.

Vakit gazetesi Danıştay 2. Dairesi üyelerini böyle hedef göstermişti.

Vakit gazetesi Danıştay 2. Dairesi üyelerini böyle hedef göstermişti.

19 Ocak 2007 – Hrant Dink Suikastı

AKP dönemindeki katliamlar 6Agos gazetesinin genel yayın yönetmeni Hrant Dink Ogün Samast tarafından öldürüldü. Önceden pek çok tehdit almış olan Dink, Agos gazetesinin Halaskargazi Caddesi’ndeki binasının önünde başının arkasına ateş edilerek öldürüldü. Hrant Dink, on binler tarafından uğurlandı.

18 Nisan 2007 – Zirve Yayınevi katliamı

İncil basımı yapan Zirve Yayınevi’nde çalışan Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske ile Necati Aydın ve Uğur Yüksel boğazları kesilerek öldürüldü. Zanlılardan Salih Gürler, Cuma Özdemir, Hamit Çeker ve Abuzer Yıldırım olay yerinde yakalandı.

22 Mayıs 2007 – Anafartalar Çarşısı Saldırısı

Ankara’nın Ulus Semti’ndeki Anafartalar Çarşısı’nda intihar saldırısı düzenlendi. Saldırıyı PKK’li Güven Akkuş’un düzenlediği açıklandı. Saldırıda 6 kişi hayatını kaybetti.

27 Temmuz 2008 – Güngören Saldırısı

İstanbul’un Güngören ilçesinde ardı ardına iki bombanın patlatılması sonucu, 5’i çocuk olmak üzere 18 kişinin ölmesi ve 154 kişinin yaralanması ile sonuçlanmıştı. Saldırıyı PKK üstlenmişti.

4 Mayıs 2009 – Bilge Köyü Katliamı

Mardin’in Mazıdağı İlçesi’ne bağlı Bilge köyünde ‘töre cinayeti’ olarak duyurulan ve 44 kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan katliamdır. Saldırıda altısı çocuk, on altısı kadın toplam kırk dört kişi hayatını kaybetti, on yedi kişi yaralandı.

 

AKP dönemindeki katliamlar 4

28 Aralık 2011 – Roboski Katliamı

Türk Hava Kuvvetleri, Şırnak’ın Uludere ilçesi yakınlarındaki Irak topraklarında F-16 savaş uçaklarıyla yaptığı bombardıman sonucunda 34 yurttaş katledildi. Bir kişi yaralı olarak kurtuldu. Operasyonda hayatını kaybedenlerin, Irak’tan Türkiye’ye mazot ve sigara getirmek için PKK’nin kullandığı iddia edilen bir yol üzerinden geçen yurttaşların oluşturduğu bir kaçakçı kafilesi olduğu anlaşıldı.

9 Ocak 2013 – Sakine Cansız Suikasti

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Paris temsilcisi Fidan Doğan ve Leyla Söylemez ile birlikte Fransa’nın Paris kentindeki Gare du Nord tren istasyonu yakınlarında bulunan Kürdistan Enformasyon Bürosu’nda susturuculu silahla başından vurularak öldürüldü. Cinayeti, MİT’in planladığı iddia edildi.

11 Mayıs 2013 – Reyhanlı Saldırısı

Hatay’ın Reyhanlı İlçesi’nde 11 Mayıs 2013’te bomba yüklü araçlarla bombalı saldırı düzenlendi. Türkiye’de o güne kadar yaşanmış en büyük bombalı saldırıydı. Meydana gelen çifte patlamada 5’i çocuk 52 kişi yaşamını yitirdi. Saldırıyı IŞİD’in üstlendiği iddia edildi.

6 Ocak 2015 – Sultanahmet İntihar Saldırısı

İstanbul’un turistik semtlerinden Sultanahmet’teki bir polis noktasına Ocak ayında canlı bomba saldırısı düzenlendi. Saldırıda ağır yaralanan polis memuru hayatını kaybetti. Ölen canlı bomba IŞİD militanı Dağıstanlı Diana Ramazova’ydı.

31 Mart 2015 – Mehmet Selim Kiraz’ın Öldürülmesi

İstanbul’un Şişli ilçesindeki İstanbul Adalet Sarayı’nda Haziran Direnişi sırasında Berkin Elvan’ın polis tarafından öldürülmesi soruşturmasını yürüten Cumhuriyet savcısı Mehmet Selim Kiraz Devrimci Halk Kurtuluş Partisi/Cephesi (DHKP/C) militanları Şafak Yayla ve Bahtiyar Doğruyol tarafından rehin alındı. Olayın ardından bina boşaltıldı ve polis tarafından güvenlik önlemleri alındı. Berkin Elvan’ın katillerinin açıklanması talebi kabul edilmedi. Yaklaşık dokuz saat sonra yapılan operasyonda Mehmet Selim Kiraz ile Şafak Yayla ve Bahtiyar Doğruyol öldü.

5 Haziran 2015 – HDP Diyarbakır Mitingi Saldırısı

HDP’nin Diyarbakır İstasyon Meydanı’ndaki mitingi başlamadan hemen önce iki ayrı patlama meydana geldi. Patlamanın ilki saat 17.50 sıralarında, meydandaki platformdan 60 metre uzaklıktaki çöp kutusunda oldu. Bu patlamanın trafodan kaynaklandığı anons edildi. 4 dakika sonra bu kez on binlerce insanla dolu olan miting alanının hemen yanındaki trafonun önünde şiddetli bir patlama oldu. Patlamada 5 kişi hayatını yitirdi.

20 Temmuz 2015 – Suruç Saldırısı

SGDF üyeleri saldırıdan hemen önce kahvaltı ederken

SGDF üyeleri saldırıdan hemen önce kahvaltı ederken

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde, Kobanê’ye yardım götürmek üzere toplanan Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyelerinin basın açıklaması yaptığı sırada düzenlenen intihar saldırısında 34 kişi yaşamını yitirdi. Saldırıyı IŞİD’in düzenlemiş olabileceği öne sürüldü.