Adaletsizliğin sarayında işçilere maaş yine yok

Anadolu Adalet Sarayı'nda çalışan ve 2 aydır ücretlerini alamayan yemekhane işçileri adliye önünde eylem yaptı.

Adaletsizliğin sarayında işçilere maaş yine yok

Anadolu Adalet Sarayı’nda çalışan ve 2 aydır ücretlerini alamayan yemekhane işçileri adliye önünde eylem yaptı. Ücretleri yatana kadar yemek yapmama kararı alan işçiler aylardır yaşadıkları sıkıntılara isyan ederek, “Dünyanın en büyük adalet sarayında adalet yok.” diye protesto ettiler. Yemekhane işçileri daha önce de ücretlerini alamadıkları için eylem yapmıştı.

Yapıldığı günden bu yana sürekli bina içerisinde meydana gelen sorunlarla gündemden düşmeyen Kartal Anadolu Adliyesi yine karıştı. 9 aydır düzensiz aldıkları ücretlerini son 2 aydır ise hiç alamayan 170 yemekhane işçisi çalışmalarını durdurdu. Durumu protesto etmek isteyen çalışanlar sabah saatlerinde adliye önünde bir araya gelerek protesto gösterisi yaptılar. Ücretlerini alana kadar eylemlerini sürdüreceklerini söyleyen işçiler, adliyede yemek yapmayacaklarını duyurdular.

Yolsuzluk ve işçilerin emekleri üzerine inşa edilen “adalet sarayı”

Kartal’da yapılan ve dünyanın en büyüğü olduğu adliye binasında, işçilerin ücretlerini alamaması daha adliye binası inşaatı sürerken başlamıştı. İnşaat işçileri de aylarca ücretlerini alamamıştı.

Hakkında gizlilik ve yayın yasağı getirilen adliye inşaatına ilişkin iddialar ise hasır altı edilmiş oldu. Saray’ın yapımını, 2006’da CHP’den vekil seçildikten sonra AKP’ye geçen ve adı Enerji Bakanlığı’ndaki ihale yolsuzluğuna karıştıktan sonra istifa eden Cemal Kaya’nın kardeşi Hakim Kaya ve Şira Elektrik sahiplerinden Şakir Bakır almıştı.

“Başsavcılığa gittik bizi muhatap almadılar”

Toplanan işçiler adına konuşma yapan yemekhane ustası Turhan Doğru, 2 aydır taşeron firmadan ücretlerini alamadıklarını, bu durumun 9 aydır böyle devam ettiğini dile getiren Doğru, “Dünyanın en büyük adalet sarayında adalet yok. Artık bıçak kemiğe dayandı. Artık yeter dedik bizde direnişe geçtik. Biz başsavcılığa gittik bizi muhatap almadılar, bizi içeriye almadılar. Kendi aralarında alışveriş yapıyorlar, ne yapıyorsalar bilmiyoruz.” dedi. Zaman zaman işe gelmek için yol parası bile bulamadıklarının altını çizen Doğru, “Biz dünyanın en büyük adalet sarayında çalışıyoruz ama asgari ücretle çalışan insanların parası ödenmiyor. Herkes burada çoluk çocuk sahibi. Düşünün bayramda maaş alamadık bize 100 TL avans yatırdılar sadece.” diyerek sitemde bulundu.

Yargıç ve savcılardan destek

Adliyenin C blok kapısı önünde işçilerin toplandığını duyan hakim ve savcılar da işçilerin yanına geldi. İşçilerin sorunlarını dinleyen Anadolu Asliye Ceza Mahkemesi Yargıcı Nuh Hüseyin Köse, “Sizin sorununuz bizim de sorunumuzdur” diyerek işçilerle sohbet etti. Yargıç Köse işçilerin eylemini cep telefonuna kaydederken diğer hakimler ise eyleme daha kalabalık bir destek vermek istediklerini ancak meslektaşlarının duruşmada olduğunu belirtti. Hakim ve savcılar alkışlarla eyleme destek verdi.

Taşeron yetkilisi sorulara cevap vermedi

İşçilerin eylemi sırasında yanlarına taşeron firma müdürü geldi. İşçilerle bir süre görüşen müdür, kameralara konuşmak istemeyince söz konusu iddiaları reddederek hızla uzaklaşarak adliyeden ayrıldı. Ellerinde “Ücrette adalet istiyoruz” yazılı pankartlarla adliyenin etrafında yürüyen işçiler, maaşları ödenene kadar eylemlerini sürdüreceklerini kaydetti. İşçiler adliyedeki çay ocaklarını kapatarak adliyede öğle yemeği çıkarmayacaklarını belirtti.