Abdullah Gül, ABD'ye gitmeyi ne zaman reddetti?

Hürriyet gazetesi Washington temsilcisi Tolga Tanış ile Abdullah Gül arasında polemik...

Abdullah Gül, ABD'ye gitmeyi ne zaman reddetti?

Abdullah Gül’ün 1 Kasım seçimlerinden sonra yeniden pozisyon alıp ABD’ye gitmekten vazgeçtiği iddiası güçleniyor.

Hürriyet gazetesinin Washington temsilcisi Tolga Tanış, geçen hafta ilginç bir iddiayı köşesine taşımıştı. “Washington seçimi nasıl gördü” başlıklı yazısında Tanış, seçim sonuçlarının 7 Haziran’daki gibi çıkması halinde Abdullah Gül’ün Aralık ayında Washington’a gelmeyi planladığını yazdı. Ortadoğu Enstitüsü isimli bir düşünce kuruluşunun 16 Ekim’de Abdullah Gül’ü 3 Aralık’ta yapılacak bir toplantıya çağırdığını aktaran Tanış, Abdullah Gül’ün bu daveti 1 Kasım seçimlerinden sonra reddettiğini yazdı.

gul yalanlama“Salon, Erdoğan yönetiminden şikayetçi olanlarla tıklım tıklım olacaktı”

Tanış, Abdullah Gül’ün katılmayı kabul etmediği toplantıya ilişkin ise şunları yazmıştı: “Bundan ne çıkarmak lazım, emin olamayız. Abdullah Gül, Washington’da yapacağı o konuşmada aktif siyasete dönüşünü mü açıklayacaktı… Yoksa AKP’nin 7 Haziran’dan sonra izlediği siyaseti tekrarlamaması ve bu sefer bir koalisyon kurması için, “Dönerim” tehdidiyle bir baskı mı kuracaktı… Bunların hepsi artık bir varsayım olarak kalacak. Ancak bildiğim, eğer kendini anketçilerden saklayan, 7 Haziran’da AKP’ye oy vermeyip bu sefer veren o 5 milyon kişi olmasaydı ve Gül Washington’a gelseydi… Ön sıralar Erdoğan yönetiminden şikâyetçi, kentin Amerikalı ağır toplarıyla dolacaktı. Ve Gül’ün konuşmasında salon tıklım tıklım olacaktı.

Abdullah Gül ise, muhtemelen bu yorumlardan rahatsız olduğundan, Tanış’ın iddiasını çalışma ofisinin Twitter hesabı üzerinden yalanlayarak davete katılmayacağını yazılı ve sözlü olarak seçimlerden önce bildirdiğini duyurmuştu.

Tolga Tanış iddiasında ısrarcı

Tanış, bugün yazdığı yazısının sonunda ise Abdullah Gül’ün ofisinin kendisini yalanladığını hatırlatarak davetin 3 Kasım’da reddedildiğini iki ayrı kaynaktan doğrulattığını ifade etti ve iddiasında ısrarcı olduğunu gösterdi. Tanış, bu açıklamayı yazısının sonunda kısa bir not olarak yaptı.

Seçimlerden önce Abdullah Gül ve Bülent Arınç’ın AKP içerisinde alacakları pozisyon pek çok spekülasyona neden olmuştu. Kimsenin öngöremediği bir seçim sonucu sonrasında Bülent Arınç’ın, Ahmet Davutoğlu’nun yaptığı ‘balkon konuşması’nda yer alması da çok konuşulmuştu. Bu isimlerin siyasi değerlendirmelerini geri çekmeseler de önümüzdeki dönemde daha düşük bir profil sergileyecekleri ve Erdoğan’a karşı aynı oyu alan Davutoğlu’nu biraz daha öne çıkartmak isteyecekleri düşünülebilir.

Tolga Tanış ile Abdullah Gül arasındaki polemik de buraya işaret ediyor. Tanış’ın bu ısrarı ve ABD’nin Erdoğan’la barışmadığı vurgusu, biraz da Abdullah Gül gibi isimlerin seçimlerden önce verdikleri muhtemel sözleri hatırlatmak veya öne ittirmek olarak görülebilir.