Abdocan için adalet hala hayal

Haziran Direnişi’nde Hatay’da başına gaz kapsülü isabet etmesi sonucu hayatını kaybeden Abdullah Cömert'in davasında 5. duruşmasında da Mahkeme ailenin taleplerini reddetti.

Abdocan için adalet hala hayal

Haziran Direnişi’nde Hatay’da başına gaz kapsülü isabet etmesi sonucu hayatını kaybeden Abdullah Cömert’in davasında 5. duruşma Balıkesir’de görüldü. Duruşmaya Abdullah Cömert’in annesi, Hatice Cömert, baba Edip Cömert ve kardeş Adnan Cömert ve Af Örgütü’nden temsilciler de katıldı. Duruşma nedeniyle Balıkesir Adliyesi yine ablukaya alınırken polis binanın çevresini bariyerlerle kapattı.

Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yöntemiyle tanık beyanları ve jandarma kriminal raporlarının okunmasıyla başladı. ‘Olası kastla öldürme’ suçundan 25 yıla kadar hapis istemiyle tutuksuz yargılanan sanık polis 30 yaşındaki A.K.’nin ifadesi yine SEGBİS aracılığıyla alındı.

Araçtaki konuşmalar dinlendi

Duruşmanın başında talimatla alınan bazı tanık ifadeleri okundu. Tanıklardan Meryem Portakal’ın, “Abdullah Cömert’in gaz fişeğiyle vurulduğunu gördüm, ama atanları görmedim” dediği belirtildi. Mahkeme Başkanı Hakim Kemal Yılmaz, Jandarma Kriminal Laboratuvarı’ndan gelen ve gaz fişeğinin atıldığı araçtaki konuşmaların bir bölümünü okudu. Yılmaz, birçok küfrün olduğu iki sayfalık metni sansürlü okurken, CD’lerden birinin de çizik nedeniyle çözümlenemediğini açıkladı.

Sanığın tutuklanması istendi

Cömert ailesinin avukatı Hatice Can, “Jandarma Kriminal Laboratuvarı’ndan gelen ses kaydının çözümü dikkat çekicidir. Mahkeme başkanı bile küfürleri okuyamadı. Bant çözümündeki sinkaflı küfürler oradaki görevlilerin demokratik tepkilerini dile getiren kalabalığa karşı hasmane, düşmanca bakışını da gösteriyor. Bu küfürler olası kastı da aşıyor ve kasten öldürmeye işaret ediyor. Sanık polisin bu nedenle tutuklanmasını talep ediyoruz” dedi.

Ayrıca idari soruşturma yürüten müfettişlerin soruşturmayı kararttıkları ve polisi aklama yönünde hareket ettikleri belirtilerek, söz konusu nedenden ötürü iki müfettiş için suç duyurusunda bulunuldu. Mahkemeden de re’sen suç duyurusunda bulunması talep edildi.

Duruşma 20 Kasım’a ertelendi

Mahkeme heyeti, Cömert ailesi ile avukatlarının sanığın tutuklanması talebini ve sanık vekilinin, akrep polis aracı içindeki konuşmaların A.K’ye ait olup olmadığının belirlenmesi yönündeki isteğini reddetti. Mahkeme heyeti, İstanbul Adli Tıp Kurumu’ndan, gaz fişeği ve fişeğin atıldığı araçla ilgili raporun istenmesine, çizik ve kırıklar nedeniyle incelenemeyen CD’nin çoğaltılarak çözümü için Jandarma Kriminal Laboratuvarı’na gönderilmesine karar verdi. Mahkeme heyeti, duruşmayı 20 Kasım’a erteledi.

Tutuklanıp müebbetten yargılanması isteniyor

Abdullah Cömert’in ağabeyi Adnan Cömert, adliye girişinde gazetecilere yaptığı açıklamada, “Her şeyin ispatlandığı ses kayıtlarında ortaya çıktı. Bütün belgeler her şey varken, karar bekliyoruz. Katilin tutuklanıp müebbetten yargılanmasını istiyoruz. 15 dakika küfrederek kardeşimi katletmiştir. Elinde Türk Bayrağı olan masum bir insanı katletmiştir” dedi. Anne Hatice Cömert de “Adalet istiyoruz” demekle yetindi.

“Kinle hareket eden polisin tutuklu yargılanması gerekir”

Duruşma sonrası açıklama yapan Avukat Tacettin Çolak, “Bugünkü duruşmada araç içindeki polislerin galiz küfürleri ortaya çıktı. Bunlar aslında devletin bir memuru değil, üzerlerine resmi elbise giydirilmiş ve karşısındakini de yok edilmesi gereken düşman olarak gören militanlardır. Göz göre göre Abdocan’ı katletmişlerdir. Kinle hareket eden polisin tutuklu yargılanması gerekir. Maalesef mahkeme ısrarlı taleplerimize rağmen tutuklama kararı vermiyor, sanığı buraya getirmiyor, sanki yargılanan aileymiş gibi yorucu duruşma maratonlarında Cömert ailesine ikinci bir işkence yapılıyor. Bunu da kınıyoruz” dedi.

Avukat Hatice Can da polislerin beyaz akrep aracındaki küfürlerinin ortaya çıktığını belirtirken, “Bu küfürler kastın yoğunluğunu da gösteriyor” dedi.

Aile isyan etti

Abdullah Cömert'in annesi Hatice Cömert

Abdullah Cömert’in annesi Hatice Cömert

Baba Edip Cömert, “Polisin üzerindeki kan lekesini temizlenmelidir. Bu polis, adilce yargılanmalı ve ceza almalıdır” derken; anne Hatice Cömert kendilerini yalnız bırakmayanlara teşekkür etti. 15 saatlik yolculuk yapıp, adalet için Balıkesir’e geldiklerini söyleyen Hatice Cömert, “Ancak ne kanun ne adalet var. Bizi Hatay’dan buraya sürüklediler. Hastayım, ayağım ağrıyor. Benim oğlum Balıkesir’de değil, Hatay’da öldü. Bu mahkeme neden Hatay’da yapılmıyor” diye sordu. Ağabey Adnan Cömert de muhalefetin ve basının seslerini duyurmasını isterken, “Elinizi vicdanınıza koyun ve bize yapılan haksızlığı görün. Görmezseniz bir gün sizde bizim gibi mağdur edilirsiniz” dedi.

Cömert ailesine destek vermek için adliye önünde bekleyenler, “Abdullah Cömert ölümsüzdür” ve “Abdocan’ın hesabı sorulacak” diye slogan attı.