ABD’liler Naziler’den kaçan Yahudi mülteciler hakkında ne düşünüyordu?

ABD’liler Naziler’den kaçan Yahudi mülteciler hakkında ne düşünüyor

ABD’liler Naziler’den kaçan Yahudi mülteciler hakkında ne düşünüyordu?

Bugün üzerine tekrar düşünmemiz gereken ibret verici bir tarih dersi söz konusu.

Paris’te gerçekleşen koordine saldırının üzerinden bir haftadan az geçti. Saldırıdan beri siyasi yaklaşımların çarkları hızlıca dönmeye devam ediyor. AB Lizbon Anlaşması 42-7 maddesi gereğince, AB ülkeleri saldırı sonrası François Hollande’ın güvenlik ve savunma harcamalarını arttıracağı açıklamasının ardından Fransa ile dayanışma içerisinde olacaklarını deklare etti.

Yapılan açıklamalar ve hamlelere rağmen, akla tüyler ürpertici bir şekilde 1930’lu yılların sonlarına doğru yapılmış olan açıklamalar geliyor. Bu yıllarda Suriye’den ayrılan milyonlarca Yahudi, Suriye’nin komşuları tarafından aynı Yahudilerin Naziler Avrupa’da iktidarı kurmadan önce olduğu gibi zenofobiyle karşılaşmıştı.

july 1938

Geçtiğimiz pazartesi, Twitter’da “Historical Opinion” hesabı tarafından yapılmış bir anket ve anketin sonuçlarına ilişkin tweetler yayınlandı. Fortune dergisi tarafından 1938 yılında ABD’de yapılmış olan bu ankete göre, ABD vatandaşlarının sadece %5’inden azının bahsedilen dönemde Avrupa’dan gelmesi olası olan Yahudilere hoşgörü gösterilmesi gerektiği.

january 1939

1939 yılında yapılan Kristal Gece operasyonu sonrası, Amerikan Kamuoyu Enstitüsü’nün yaptığı araştırma ABD vatandaşlarının %60’lık çoğunluğu Yahudi mülteci çocukların ülkeye kabul edilmesini kabul etmediğini gösteriyor.

Araştırmanın yapıldığı sıralarda, ABD vatandaşları Kara Perşembe’nin etkilerini üzerinden atmaya çalışıyor ve Yahudilere güvenli sığınak sağlamak yerine, öncelikle krizin sonuçlarının çözülmesi gerektiğini ve Yahudilerin gelmesi durumunda orada bulunan vatandaşların işlerini de kapacaklarını düşünüyordu. ABD vatandaşlarının Yahudilere karşı olan bu gerici bakış açısının sonucu olarak, 300.000’den fazla Yahudi Varşova gettolarında ölüme terk edilmişti.

Günümüze geldiğimizde ABD için değişen fazla bir şey yok. Amerikan valilerinin yarısından fazlası “güvenlik” ve “terörist saldırı tehlikesi” sebebiyle, Suriyeli mültecileri eyaletlerine kabul etmeyeceklerini açıkladı. Hatta Cumhuriyetçi Parti’nin New Jersey Eyaleti adayı olan Chris Christie daha ileri giderek, eyalete 3 yaşındaki bir Suriyeli çocuğun bile girmesine izin vermeyeceğini açıkladı.

Bugün, ABD, AB ve NATO eliyle mülteci konumuna düşürülen milyonlarca insanın 1939 yılında tıpkı Yahudilere yapıldığı gibi kaderlerine terk edilip katledilmesine göz yumulacak gibi görünüyor. Bütün bunlar karşısında aslında tek seçenek var. O da ABD emperyalizminin ve gerici politikalarının uluslararası hegemonyasını sonlandırması.