ABD'li ve İngiliz diplomatlardan: "Kürtler artık devlet olmalı"

Barzani'nin Kürdistanı için meşhur "BOP" haritasını yeniden servis ediliyor.

ABD'li ve İngiliz diplomatlardan:

BOP HARİTAGeorge W. Bush döneminde Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Birleşmiş Milletler nezdindeki Büyükelçilik görevinde bulunan John R. Bolton ile eski İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague’in yazılarını haberleştiren Rûdaw, “Amerikalı ve İngiliz diplomatlar, Ortadoğu’da bağımsız bir Kürt devleti kurulması gerektiğini belirterek, “Kürtler artık devlet olmalı” dedi” diye yazdı.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Barzani’ye yakınlığı ile bilinen medya grubu her ne kadar meseleyi Kürdistan ile sınırlı olarak görse de, iki eski diplomatın da esasında meşhur “BOP” haritasını yeniden servis ettiği görülüyor.

Bolton: IŞİD yerine Sünni devleti

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) eski Başkanı George W. Bush döneminde Beyaz Saray’ın üst düzey yetkililerinden biri olan John R. Bolton, yazdığı bir makalede Ortadoğu’da yaşananları değerlendirdi.

ABD’li diplomatın, “IŞİD’i yok etmek için Sünni bir devlet kurulsun” başlığıyla yazdığı makalede, ABD Başkanı Barack Obama, IŞİD’le mücadelede “yetersiz” kalmakla suçlandı.

Ünlü diplomat, Obama yönetiminin ne IŞİD’le mücadelede, ne de IŞİD sonrası için herhangi bir planının olmadığını yazdı.

John R. Bolton, “Artık Irak ve Suriye diye bir devlet yok. IŞİD yeni bir oluşumdu. Ortadan kaldırıldığında hemen bir Sünni devleti kurulmalı. Aksi halde bu iki ülkenin eski haline dönmesi sadece İran’ın ekmeğine yağ sürecekti” dedi.

Bolton, yazısında Kürtlere ilişkin ise, “Kürtler kontrol ettikleri bölgeleri ne Şii milislere ne de Beşar Esad’ın askerlerine teslim ederler. Onlar artık devlet olmak zorunda” ifadelerini kullandı.

Hague: 1916’da İngiltere ve Fransa’nın çizdiği Irak ve Suriye sınırları değişebilir 

İngiltere eski Dışişleri Bakanı William Hague’nın “Evet Irak’ta yanlış yaptık” başlığıyla yazdığı yazıda ise, Irak ve Suriye’yi kurtarabilecek iki noktaya dikkat çekildi.

William Hague, IŞİD’in ortadan kaldırılması için ilk olarak daha güçlü bir askeri harekatın yapılmasını ve buna kara harekatının da dahil edilmesi gerektiğini belirterek, bölgede güçlü bir diplomasiye ihtiyaç olduğunu savundu.

Eski Bakan, yazının devamında, “Irak ve Suriye sınırları 1916 yılında İngiltere ve Fransa tarafından çizildi. Bu durumun değişmesi artık imkansız değil. Böylece Kürtler de kendi kendilerini yönetebilir” dedi.

Sünni devleti yerine IŞİD çıkınca IŞİD yerine Sünni devleti denir mi?

Bolton’un yazısı, esas olarak emperyalizmin “Yeni Ortadoğu” projesinin yeniden ifade edilmesinden öteye gitmiyor. Irak ve belki de Suriye’nin Sünni nüfusunun yaşadığı topraklar bugün IŞİD’in elinde ve IŞİD’in yerine bir Sünni devleti demek zaten en başta Sünni devleti denince ortaya çıkan IŞİD karşısında ABD’yi aklamaya yetmez.

Hague ise daha düşük profilli bir yazı yazmış olsa da yine emperyalizmin “Yeni Ortadoğu” haritasına işaret ediyor.

Mesut Barzani’nin geçtiğimiz Ağustos ayında yaptığı Washington ziyaretinden bu yana “Kürdistan”ın bağımsız bir devlet olarak var olması sürekli olarak olgunlaştırılıyor. Bunun bir yerden sonra bağlanılacağı düşünülebilir. Ancak emperyalizmin çizdiği haritalar üzerinden kurulacak düzenin de Ortadoğu halklarının parçaladığı Sykes-Picot haritalarından daha uzun ömürlü olmayacağı açık.