ABD’den Suriye krizinde Rusya’ya karşı koz arayışı

Rusya Başbakanı Medvedev başkanlığındaki Suriye heyetinin ABD ile iki ülkenin Suriye krizine dair yaklaşımları konusunda görüşme talebi Obama yönetimi tarafından reddedildi. ABD, Rusya’nın ABD liderliğindeki yaklaşımı izlemediği ve Esad başkanlığındaki Suriye yönetimine desteği sürdürdüğü ve Moskova’nın batı tarafından desteklenen ılımlı muhalefeti bombalaması devam ettiği müddetçe Rusya ile görüşmeyeceğini ifade etti. Öte yandan ABD Savunma Bakanı... View Article

ABD’den Suriye krizinde Rusya’ya karşı koz arayışı

Rusya Başbakanı Medvedev başkanlığındaki Suriye heyetinin ABD ile iki ülkenin Suriye krizine dair yaklaşımları konusunda görüşme talebi Obama yönetimi tarafından reddedildi. ABD, Rusya’nın ABD liderliğindeki yaklaşımı izlemediği ve Esad başkanlığındaki Suriye yönetimine desteği sürdürdüğü ve Moskova’nın batı tarafından desteklenen ılımlı muhalefeti bombalaması devam ettiği müddetçe Rusya ile görüşmeyeceğini ifade etti.

Öte yandan ABD Savunma Bakanı Ash Carter Rusya’yı Suriye’deki hava operasyonları konusunda tehdit etti. Carter 15 Ekim’de, “Rusya’nın zararlı etkisini, tehdidini ve saldırganlığını engellemek için gerekli her türlü adımı atacağız” dedi. ABD’li bir yetkili ise Rusya’nın kasıtlı olarak ABD destekli güçleri vurduğunu söyledi. Yetkili, Rusya hava saldırılarında CIA tarafından eğitilmiş 150 kadar muhalifin öldüğünü belirtti.

Rusya Devlet Başkanlığı sözcüsü Dmitry Peskov Washington’un kararının terör gruplarıyla mücadele ve Suriye krizin çözümü konusunda yardımcı olmadığını belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Suriye konusunda ABD politikasının zayıf ve çözüme yönelik olmadığını ifade ederken Moskova’nın hava operasyonlarının Suriye’deki meşru yönetimin istikrarını gözetirken, ABD’nin Beşar Esad’ın gitmesi konusundaki ifadelerini hatırlattı.

Rusya’nın hava muharebe güçlerinin varlığı ABD ve Türkiye’nin uçuşa yasak bölge planlarını engelliyor. Rusya’nın Suriye’deki hamleleri, ABD’nin çatışmadan kaçınmak için Rusya’yla yeniden temas etmesini zorluyor.

Washington Suriye’deki hükümetin düşmesini ve “ılımlı muhalefetin” bu boşluğu doldurmasını isterken, Rusya’nın cihatçılar yerine bu “ılımlı güçleri” bombaladığını iddia ediyor.

Suriye Savaşı’nda karşılıklı hamleler

Suriye’deki cihatçı çetelerle savaşta ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin hava harekâtındaki günlük sortisi 15 iken, Rusya savaş uçaklarının IŞİD’in İdlib, Hama, Halep ve Deir ez-Zor mevzilerine 24 saatteki sortisi ise 33.

3-4 Ekim tarihlerinde Rusya’nın Türkiye’nin hava sahası ihlallerine ilişkin Genel Kurmay Başkanlığı ile görüşmeler yapmak üzere General Sergei Dronov başkanlığındaki askeri heyet dün Ankara’ya geldi.

Rus askeri heyetinin Ankara ziyareti ve ABD yönetiminin Medvedev başkanlığındaki Rus heyetiyle görüşmeyi reddettiği tarihte (15 Ekim) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ABD Başkanı Barack Obama ile IŞİD’le mücadele, Rusya’nın Suriye’deki askeri faaliyetleri karşısında neler yapılacağı, PKK’yle çatışma ve G-20 zirvesi konularında telefonda görüştü. Görüşmede ortak hedef olarak belirtilen IŞİD’e yönelik harekât ile Suriye’deki “ılımlı muhalefeti” güçlendirmek için hangi konularda mutabakata varıldığı ise önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak.

Aynı tarihte, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adel al-Jubeir ve Türkiye Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu Rusya’yı Suriye’deki faaliyetleri konusunda uyardı.  Sinirlioğlu Rusya’nın büyük bir hata yaptığını ve sonucun herhangi bir kazanç sağlamayacağı gibi Suriye’deki geçiş sürecini geciktireceğini söyledi.

Suudi Dışişleri Bakanı Jubeir ise Suudi Arabistan ve Türkiye’nin Suriye’deki muhalefeti desteklediğini ve siyasi çözümün önemli olduğunu ifade etti.  İki bakan, Suriye’nin geleceğinde Esad’ın yerinin olmadığı konusunda görüş birliği içerisinde olduklarını belirttiler.

ABD’nin Rusya’ya karşı koz arayışı ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın gitmesine yönelik yeniden gündeme gelen hamlelerin nasıl sonuçlanacağı belirsizliğini koruyor.