ABD’den Hizbullah’a yine gözdağı

ABD Senatosu Hizbullah’la bağlantılı finans kuruluşlarına ilişkin yaptırımların devamı için verilen önergeyi kabul etti.

ABD’den Hizbullah’a yine gözdağı

ABD Senatosu Hizbullah’la bağlantılı finans kuruluşlarına ilişkin yaptırımların devamı için verilen önergeyi kabul etti.

17 Kasım tarihinde Cumhuriyetçi iki senatör tarafından Senato’ya sunulan önerge Hizbullah’la iş yapan yabancı kuruluşları hedef alıyor. Benzer bir önerge Mayıs ayında ABD Temsilciler Meclisi tarafından onaylanmıştı. 17 Kasım’da verilen ve Senato tarafından kabul edilen yaptırımların sürdürülmesine ilişkin yeni önergenin Temsilciler Meclisi tarafından kısa süre içerisinde onaylanması bekleniyor.

Önergeyi veren Cumhuriyetçi Parti senatörlerinden Jeanne Shaheen “Bu yasa önemli bir baskı unsuru olarak Tahran’a terörü finanse etme konusunda sıfır tolerans mesajıdır”

Amerikan İsrail Kamu İşleri Komitesi (AIPAC) önergeyi destekleyerek yaptığı açıklamada “İran destekli terörist bir grup olan Hizbullah, Amerikan ve İsrail güvenliğine karşı açık bir tehdit oluşturmaktadır. Lübnan Hükümetinde ağırlığı bulunan, 150 bin roket ve füzeye sahip olan grup Suriye’de Esad rejimine destek vermektedir.” dendi.

Öte yandan Lübnan Hizbullah Hareketi, Amerikan Senatosu’nun Hizbullah aleyhindeki girişimini karşı yayınladığı bildiride Amerikan Senatosu’nun Lübnan Hizbullah hareketine yaptırım kararı almasını kınarken, bunun sebebinin Hizbullah hareketinin Amerika’nın desteğindeki terörizme karşı direnişini sürdürmesi olduğunu bildirdi.

Hizbullah bildirisinde, Amerikan Senatosu’nun söz konusu kararının Amerikalı liderlerin sultaya dayalı alışkanlıkları değiştirmediğini ortaya çıkardığını belirtti.