ABD’den Afganistan’da U Dönüşü

Suriye’de “ılımlı muhalefete” hava saldırısı desteği ile silah ve teçhizat yardımına devam eden ABD, askeri birliklerini Afganistan’dan çekme kararında u dönüşü yaptı. ABD Başkanı Barack Obama ABD askeri birliklerini geri çekme kararını erteleyerek, 2016 yılı boyunca hali hazırdaki 9800 kişilik birliğin Afganistan’daki varlığını sürdüreceğini bildirdi. 2017’de bu sayının, daha önce planlandığı biçimde, 5500’e düşürülerek Kabul,... View Article

ABD’den Afganistan’da U Dönüşü

Suriye’de “ılımlı muhalefete” hava saldırısı desteği ile silah ve teçhizat yardımına devam eden ABD, askeri birliklerini Afganistan’dan çekme kararında u dönüşü yaptı. ABD Başkanı Barack Obama ABD askeri birliklerini geri çekme kararını erteleyerek, 2016 yılı boyunca hali hazırdaki 9800 kişilik birliğin Afganistan’daki varlığını sürdüreceğini bildirdi. 2017’de bu sayının, daha önce planlandığı biçimde, 5500’e düşürülerek Kabul, Bagram, Jalalabad ve Kandahar’da konuşlanacağı bildirildi. Obama, daha önce ABD askeri gücünü, Afganistan’dan çekerek başkent Kabul’de ABD Büyükelçiliği’ne bağlı bir birlik bırakacağını ilan etmişti.

Taliban güçlerinin Afganistan’ın güneyini alması ve kuzey’de Kunduz’u da ele geçirmesi ile birlikte plan değişikliğine giden ABD, bunun nedenini, Afgan güvenlik güçlerinin henüz kendi başlarına kalamayacağı şeklinde açıklıyor. Obama konuya ilişkin “ABD, Afganistan’ın Taliban ve El Kaide gibi silahlı grupların güvenli bölgesi olmasına izin veremez” dedi.

ABD askeri gücünün çekilmesi sonrasında Kuzey Irak’ta IŞİD varlığına alan açıldığı belirtilirken, örgütün Afganistan’a da el attığı ve Obama’nın Irak’taki durumu göz önünde bulundurarak Afganistan’da dikkatli davrandığı ifade ediliyor.

Geçtiğimiz günlerde ABD saldırıları sonucu Kunduz’daki Sınır Tanımayan Doktorlar’a ait hastanenin yıkılması ve 22 kişinin bu saldırıda ölmesi, ABD’nin Afganistan’daki askeri varlığının ölçüsüzlüğünü gözler önüne seriyor.

ABD’nin bölgedeki gücünü korumaya devam etme konusundaki bu kararında diğer bir etkenin de, Suriye’deki savaşta Rusya ile girdiği çekişmenin kızışması olduğu söylenebilir.

2014 yılı verilerine göre ABD’nin askeri harcamaları 640.221 milyon dolarla dünya sıralamasında birinciyken, 539,450 kişilik ordu gücüyle 5. sırada olması, askeri harcamalarının ülke sınırlarından ve ordu harcamalarından ibaret olmadığını gösteriyor.

Obama’nın Afganistan’daki u dönüşü, 2017 yılında ABD’de yapılacak başkanlık seçimlerinde, Demokratlar’ın oy potansiyeli üzerinde olumsuz etkide bulunabileceği tartışmalarını da beraberinde getiriyor.