ABD, Ukrayna ordusunu eğitmeye başlarken, doğalgaz vanaları kapandı

Rusya, Ukrayna'nın Kırım'daki hamlelerine karşılık verdi.

ABD, Ukrayna ordusunu eğitmeye başlarken, doğalgaz vanaları kapandı

ABD, Ukrayna askerlerini ve özel operasyon güçlerini eğitmeye başladı. Pentagon’dan yapılan açıklamada, eğitimin Rusya yanlısı güçlere karşı Ukrayna’nın sınırlarını koruması için verildiği bildirildi.

Söz konusu eğitim, Doğu Ukrayna’daki çatışmaların artmasıyla birlikte gündeme geldi.

Pazartesi günü yapılan açıklamada Pentagon sözcüsü ABD ordusunun 5 aktif görev taburuyla birlikte bir özel operasyon taburuna eğitim vereceğini söylerken “Bu bizim Ukrayna’nın iç savunma donanımını geliştirmesi için uzun vadeli askeri reformu ve profesyonelleşmesine katkımızın parçası” derken, 2014 yılından bu yana ABD’nin Ukrayna ordusu için 265 milyon dolar harcadığını belirtti.

ABD Genel Kurmay Başkanı General Mark Milley, “Ukrayna ordusunun muharebe deneyimi Rusya’nın Kırım’ı 2014 Martında işgal etmesiyle birlikte gelişirken, ABD’den, Rusya yanlısı yeni saldırılara karşı sınırlarını korumak için eğitim istedi.” dedi.

ABD, Ukrayna Hükümetine sürekli desteğini ifade ederken, Rusya’yla askeri olarak karşı karşıya gelme konusunda temkinli davranıyor.

2014 Nisan’ından beri Doğu Ukrayna’da süren çatışmalar, Minsk anlaşması ile azalırken çatışmanın tarafları ateşkes konusunda uzlaşırken ağır silahların tasfiyesi ve yılsonuna kadar anayasa reformu konusunda anlaşmışlardı.

Gazprom Ukrayna’ya doğalgaz vanasını kapattı

Öte yandan, Rus enerji şirketi Gazprom, ön ödeme yapılmaması üzerine Ukrayna’ya doğalgaz sevkiyatının bu sabah kesildiğini açıkladı.

Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Aleksey Miller, “Ukrayna enerji şirketi Naftogaz, ödemesini yaptığı tüm gazı kullandı ve yeni gaz alımı için ödeme yapmadı. Bu nedenle Ukrayna’ya gaz sevkiyatını bu sabah durdurduk” dedi. Sevkiyatın yeni ödeme yapılmasına kadar durdurulduğunu belirten Miller, Ukrayna’nın Rus gazı ithal etmeyi reddetmesinin Ukrayna üzerinden Avrupa’ya yapılan transit gaz sevkiyatı ciddi riske sürüklediğini de vurguladı.

Avrupa’da kullanılan doğalgazın yüzde 15’i Ukrayna üzerinden sevk edilirken, AB iki taraf arasındaki gerilimi sona erdirme konusunda çalışma yürütüyor.

Gazprom’un açıklaması Moskova ve Kiev arasında Kırım konusundaki gerilimin Ukrayna’nın bölgeye giden elektriği kesmesi ve Kiev’in Kırım’a mal sevkiyatını durdurmasının üzerine gerçekleşirken,  Ukrayna Enerji ve Kömür Sanayii Bakanı Volodymyr Demchyshyn, ülke rezervlerindeki doğalgaz stokunun yeterli seviyede olduğunu belirterek Rusya’dan yeni doğalgaz alımı yapmalarına gerek olmadığını açıklamıştı.