ABD ile Rusya'nın 'IŞİD dansı': Türkiye'nin suçları ortaya dökülecek mi?

İngiliz The Guardian ve Fransız Le Figaro gazeteleri bugün Türkiye'nin IŞİD ile ilişkilerini yazdı.

ABD ile Rusya'nın 'IŞİD dansı': Türkiye'nin suçları ortaya dökülecek mi?

Rusya’nın Türkiye’nin IŞİD’i desteklediğine dönük açıklamaları ve hamlelerine cevap ABD’den geldi. Putin’in IŞİD petrolünün Türkiye üzerinden satıldığına dair açıklamalarının ve Rusya’nın BM Güvenlik Konseyi’nden teröristlerin nasıl finanse edildiğine ilişkin araştırma yapılmasını istemesinin ardından ABD Hazine Bakanlığı Suriye’nin IŞİD ile petrol ticareti yaptığını iddia ederek bu ticarete aracılık eden Rus yurttaşları ve şirketlerine yaptırım uygulanacağı bildirildi.

Bu gelişmeler olurken Batı basınında da yer bulmaya başlayan Türkiye ile IŞİD’in ilişkilerine dair haberlerin arkasının gelip gelmeyeceği merak ediliyor. İngiliz The Guardian ve Fransız Le Figaro gazeteleri bugün Türkiye’nin IŞİD ile petrol ilişkilerini yazdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Batı basınındaki haberlere değinmezken Putin’in iki gün önce yaptığı açıklamalara bugün “Ayıp, yazıklar olsun” diyerek cevap verebildi.

Rusya’dan Türkiye’nin IŞİD ile ilişkilerine dair hamleler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, G20 zirvesinde isim vermeden yaptığı açıklamaları, Rus savaş uçağının düşürülmesinden sonra IŞİD’in kontrolündeki bölgelerden Türkiye’ye petrol sevkiyatının farkında olduklarını söyleyerek ayrıntılandırmıştı.

Açıklamanın hemen ardından ise Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un BM Güvenlik Konseyi’nden teröristlerin finansmanına ilişkin olarak bir araştırma komisyonu kurulması talebi gelmişti.

ABD’nin karşı hamlesi

Rusya’nın bu adımlarına karşı ABD Hazine Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Rus tabiyetindeki 4 kişi ve 6 şirkete yönelik yaptırım kararının gerekçeleri arasında Esad’ın Suriye halkına yönelik şiddet eylemlerini ve Suriye’nin DAEŞ’ten petrol temin etmesine yardımcı olan aracıların bulunmasını gösterdi.

Rusya’daki Financial Alliance Bankası’nın Yönetim Kurulu Başkanı Khuri’nin Esad’ın Rusya’daki finansal temsilcisi olduğunu öne sürdüğü açıklamada, şahsın yaptırım listesindeki Suriye Hükümeti ve Suriye Merkez Bankası adına çalıştığını bildirerek Khuri’nin kontrolündeki 4 şirket içinde yaptırım kararı aldı. Yaptırım uygulanan bu kişi ve kuruluşların ABD’de bulunan mal varlıkları dondurulurken ABD ile ticari ilişkileri yasaklanmış oldu.

irak-suriye-petrol_isidThe Guardian ve Le Figaro’da Türkiye’nin IŞİD ile petrol ticareti

Öte yandan Batı basınında bugün Türkiye’nin IŞİD ile petrol ilişkilerine dair iki ayrı haber yayınlandı.

İngiliz The Guardian gazetesi, “Türk işadamları”nın IŞİD ile birlikte yaptıkları petrol kaçakçılığı ile örgüte haftalık olarak en az 10 milyon dolarlık bir gelir sağladıklarını yazdı. Gazete, son iki yılda yaptıkları görüşmelerde, üst düzey IŞİD üyelerinin Türkiye’nin kendilerine engel çıkarmadığını ve çok seyrek olarak kendilerine doğrudan müdahale edildiğini aktardıklarını da ifade etti.

Haberde, ABD özel kuvvetlerinin bu yıl Mayıs ayında IŞİD’in petrol ticaretini yöneten Ebu Sayyaf’ı öldürdükleri operasyonda IŞİD’in petrol ticaretine ilişkin detaylı bilgilerin ele geçirildiği ve bu bilgiler arasında Türkiye’den bazı resmi görevliler ile üst düzey IŞİD’liler arasındaki ilişkilerin de yer aldığı yazıldı.

Bununla birlikte Fransız Le Figaro gazetesi de IŞİD’in petrol ticaretini ayrıntılı bir şekilde haberleştirdi.

IŞİD’in Saddam Hüseyin’in kullandığı kaçakçılık kanallarını kullandığını yazan Fransız gazetesi, IŞİD petrolünün Suriye, Irak ve Ürdün’ün yanı sıra seas olarak Türkiye’ye ulaştığını ifade etti.

Haberde, Türkiye’nin Suriye’de en başından beri işbirlikçi çeteleri desteklediği ancak 2013 yılında çetelerin radikalleşmesine ve cihatçıların etkinliğini arttırmasına rağmen Türkiye’nin Batı’ya karşı “ılımlı” bir konumu korurken IŞİD de dahil olmak üzere desteğini çekmediği vurgulanıyor. The Guardian gazetesinin haberine atıfta bulunan Le Figaro Türkiye’nin delillerle köşeye sıkışınca kendisini temize çıkarmak için koalisyon operasyonlarına katılma kararı aldığını ancak bu operasyonlarda daha ziyade Kürtleri vururken sınırlarının hala fazlasıyla geçişlere açık olduğunu yazdı.

Öte yandan haberde kullanılan bir haritada Türkiye’nin petrol ticaretini hem Azez ile Cerablus arasındaki bölgede hem de Hatay sınırlarından yaptığı gösterildi.