ABD, Gaziantep'teki patriotları taşımaya başladı

Hollanda ve Almanya'dan sonra ABD, Gaziantep'teki patriotları taşımaya başladı. Diğer Patriot sistemleri ise Kahramanmaraş ve Adana’da konuşlandırılmıştı. Bu sistemler görevlerini sürdürüyor.

ABD, Gaziantep'teki patriotları taşımaya başladı

Ocak 2013’te Suriye’den gelebilecek füze saldırısı tehdidine karşı Türkiye’nin NATO’ya başvurusuyla Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından Gaziantep 5’inci Zırhlı Tugay Komutanlığı’nda konuşlandırılan ve Ekim ayında da görev süresi dolan Patriot Hava ve Füze Savunma Birlikleri geri çekiliyor. Geçen 16 Ağustos’ta Türkiye ve ABD tarafından yapılan ortak açıklamada, Suriye’nin elinde kalan füzelerin Türkiye’yi vuramayacağının anlaşılması nedeniyle geri çekileceği açıklanan Patriot Hava Savunma Sistemi’nin sökülmesi işlemleri başladı.

Sökülen füze rampaları, askeri araçlarla birlikte ABD’ye gönderilmek üzere karayoluyla Hatay’ın İskenderun ilçesine getirildi. Patriotlar burada İskenderun liman Sahası’na alındı. Patriotların gemiyle ABD’ye gönderileceği belirtilirken, çekilmenin ne zaman tamamlanacağı konusunda ise bir açıklama yapılmadı.

Diğer Patriot sistemleri ise Kahramanmaraş ve Adana’da konuşlandırılmıştı. Bu sistemler görevlerini sürdürüyor.

Almanya ve Hollanda da çekmişti

NATO misyonu çerçevesinde Ocak 2013’te ABD ile birlikte kendi Patriot sistemlerini Türkiye’ye konuşlandıran Almanya ve Hollanda ise Ağustos ayında alınan kararla füzeleri geri çekmişti.