AB, Rusya'ya ekonomik yaptırımları uzattı

AB, Ukrayna krizi nedeniyle Rusya'ya uyguladığı ekonomik yaptırımları altı ay süreyle uzatma kararı aldı.

AB, Rusya'ya ekonomik yaptırımları uzattı

AB, Ukrayna krizi nedeniyle Rusya’ya uyguladığı ekonomik yaptırımları altı ay süreyle uzatma kararı aldı.

Avrupa Konseyi’nden yapılan yazılı açıklamada, “Konsey 21 Aralık 2015’te, AB’nin Rusya’ya karşı ekonomik yaptırımlarını 31 Temmuz 2016’ya kadar uzatmıştır” ifadesi yer alırken kararın gerekçesi olarak Ukrayna’da taraflar arasında ateşkes öngören Minsk Anlaşması’nın belirlenen sürede tamamen yerine getirilmemiş olması gösterildi.

Geçtiğimiz hafta Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Aleksey Ulyukayev, yaptırımların uzatılmasına ilişkin “Bu beklenen bir karar. Yeni hiçbir şey duymadık. Rusya ekonomisini kesinlikle hiçbir şekilde etkilemez” demişti.

Yaptırımlar Alman ekonomisini etkiliyor

Almanya Başbakanı Angela Merkel Rusya’ya yaptırımları hafifletmenin zamanı gelmediğini söylerken Almanya’nın Saksonya Eyaleti Başbakanı Stanislaw Tillich de yaptırımlardan öncelikle Almanya’nın küçük ve orta ölçekli işletmelerin zarar gördüğünü belirterek, “Neden Almanya dâhil Avrupalılar Rusya’dan doğalgaz ve petrol ithal edebiliyor da bazı makine ve ekipmanın ihracatı yaptırıma tabi tutuluyor? Bu soruya yanıt aramamız gerekir” ifadelerini kullanmıştı.

Rusya’da Avrupalı şirketlerin yerini ABD şirketlerinin aldığını kaydeden siyasetçi, “Saksonya, St. Petersburg’daki son Alman-Rus Hammadde Diyalogu toplantısında maliye bakanımız tarafından temsil edildi. Orada çok az Alman şirket vardı. En fazla 3 şirketimiz vardı. Diğer taraftan 100 Amerikan şirketi temsil edilmişti. Bu dikkat çekici ve çok üzücü bir durum” diye konuşmuştu.