3. dalga geliyor!

Goldman Sachs analistleri, Merrill Lynch’in iflası ve ABD yatırım bankacılığı sektörünün çökmesiyle başlayan 2008 krizinin üçüncü safhasına girdiğini belirtti. Goldman Sachs analistlerine göre söz konusu dalga, emtia fiyatlarının dip seviyeye inmesi, Çin ve diğer gelişen piyasa ekonomilerinde büyümenin duraksaması ve enflasyonun küresel olarak düşük seyretmesi ile karakterize oluyor. Dış basında yer alan habere göre Merkez... View Article

3. dalga geliyor!

Goldman Sachs analistleri, Merrill Lynch’in iflası ve ABD yatırım bankacılığı sektörünün çökmesiyle başlayan 2008 krizinin üçüncü safhasına girdiğini belirtti.

Goldman Sachs analistlerine göre söz konusu dalga, emtia fiyatlarının dip seviyeye inmesi, Çin ve diğer gelişen piyasa ekonomilerinde büyümenin duraksaması ve enflasyonun küresel olarak düşük seyretmesi ile karakterize oluyor.

Dış basında yer alan habere göre Merkez bankaları, borçlarla tetiklenen ilk iki krize yanıt olarak faiz oranlarını düşürmeye yöneldi ve bu durum, sıcak parayı yüksek getiri elde etmek için Çin ve gelişmekte olan piyasalara borç vermeye teşvik etti. Faiz oranlarının şu sıralar yükselme sinyali vermesi ile birlikte sıcak para gelişmekte olan ülkelerden çıkışa yöneliyor ve efektif talep yetersizliğinden kaynaklı emtia fiyatları sürekli düşüyor. Bu ekonomik tablo gelişmekte olan ülkelerin faiz artırımına gitmesine ve yüksek maliyetlerle borçlanmasına sebep olurken hükümetlerin ilk önlem olarak ücretli çalışan kesimlere ek vergi koymasına ve cari ücretlerin düşmesine neden olmakta.