24 Aralık 1947 - Markos Vafiadis liderliğindeki komünistler Yunanistan'ın kuzeyinde hükümet ilan etti

KKE, Yunanistan'ın kuzeyinde özerk hükümet ilan etti

24 Aralık 1947 - Markos Vafiadis liderliğindeki komünistler Yunanistan'ın kuzeyinde hükümet ilan etti

Markos Vafiadis liderliğindeki komünistler Yunanistan’ın kuzeyinde “Geçici Demokratik Yunan Hükümeti”ni ilan etti.

Markos Vafiadis, 1906 yılında Erzurum’da doğdu. Yunanistan İç Savaşı sırasında, Yunanistan Komünist Partisi’nin (KKE) önde gelen yöneticilerinden biriydi.

1941 Mayıs’ında, Naziler Yunanistan’ı işgal ettiğinde, o sırada hapiste olan Vafiadis, serbest kalan diğer komünistlerle birlikte, Alman işgaline karşı yeraltı örgütlenmesine liderlik etti.

1942 yılında, KKE’nin Merkez Komite üyeliğine seçildi ve Yunan Halk Kurtuluş Ordusu’nun (ELAS) Makedonya kanadının başına getirildi. Alman işgali bittikten sonra, milisleriyle birlikte, Selanik’e döndü.

1946 Şubat ayında, o zaman KKE’nin Genel Sekreteri olan Nikos Zachariadis’le görüş ayrılıkları yaşadı. Temel görüş ayrılığı, Zachariadis’in komünist halk ordusu kurarak savaşmayı önermesi, buna karşılık Vafiadis’in Yunan Hükümet güçlerinin çok güçlü olduğu, bu yüzden de en iyi seçeneğin gerilla savaşı vermek olduğunu düşünmesiydi.

Anlaşmazlığa rağmen, Vafiadis Temmuz 1946’da Zachariadis tarafından komünist gerilla oluşumlarının başına getirildi. Sonunda Aralık 1947’de Yunanistan’ın dağlık kuzey bölgelerini elinde tutan Yunan Komünist Partisi, Vafiadis önderliğinde Geçici Demokratik Hükümet’in kurulduğunu ilan etti ve Vafiadis bu hükümetin başbakanı ve savaş bakanı olarak atandı.