21 Afgan çocuk hala kayıp

Erzincan'a gönderildikten 1 hafta sonra kaybolan 21 Afgan çocuktan 4 aydır haber alınamıyor.

21 Afgan çocuk hala kayıp

Ülkelerindeki savaştan kaçarak İzmir’e gelen yaşları 12 ile 17 arasındaki 21 Afgan çocuk, Nisan ayında İzmir Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü ekipleri tarafından sokakta kaldıkları ve kimsesiz oldukları için Işıkkent Geri Gönderme Merkezi’nde devlet korumasına alındı. Çocukların çoğu merkezin kendilerine uygun olmadığı gerekçesiyle kaçmak istedi. İzmir Valiliği, barodan yardım talebinde bulundu.

Erzincan’a gönderildikten 1 hafta sonra kayboldular

İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Nuriye Kadan ile Göç ve İltica Komisyonu’nda görevli avukatlar, Temmuz ayında Geri Gönderme Merkezi’nde incelemelerde bulundu. Çocuklarla görüşen avukatlar, merkezin çocuklar için uygun olmadığını, yetişkinlerle kalındığını belirleyerek, 21 çocuğun acilen Erzincan’daki Çocuk Destek Merkezi’ne gönderilmesi için İzmir Valiliği ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na başvurdu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Afgan çocukları 23 Temmuz’da Erzincan’daki Çocuk Destek Merkezi’ne gönderdi. Çocuklar 1 hafta içerisinde esrarengiz biçimde kayboldu. 2 gün arayla Çocuk Destek Merkezi’nden kaçan çocuklar bulunamadı. Kurum yetkililerinin kayıp başvurusunun ardından polis soruşturma başlattı. Erzincan Valiliği, çocukların çarşıya çıktığını ve geri gelmediğini belirtti. 4 ay geçmesine rağmen kayıp 21 çocuktan birine dahi ulaşılamadığı gibi kiminle ve nasıl kaçtıkları yönünde de ipucuna rastlanılmadı.

Soru önergesi cevapsız kaldı

Kaybolan çocuklar hakkında daha 7 Ağustos’ta CHP Erzincan Milletvekili Erdoğan Özyalçın tarafından İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk’e bir soru önergesi verilmişti. Özyalçın, bugüne kadar yanıtlanmayan soru önergesinde çocukların Erzincan’da görev yapan ve içinde bürokratların da bulunduğu bir şebeke tarafından kaçırıldığı ve organ veya fuhuş çetelerine satıldığı iddialarını ve çocukların IŞİD’e katılıp katılmadığını gündeme getirmişti.

Bakanlık ve Valilik rahat

Erzincan Valiliği ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ise çocukların 2 gün arayla dışarı çıktıktan sonra kuruma dönmediklerini, olayın polise intikal ettiğini ve soruşturmanın sürdüğünü açıkladı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Erzincan’da kaybolan 21 Afgan çocuğun yerlerinin tespiti için harekete geçildiğini duyurdu.

Çocukların yerlerinin sosyal medya üzerinden tespit edildiğini ve ‘endişeye mahal olmadığı’nı dile getiren Erzincan Valisi Süleyman Kahraman, “Bunların amacı aslında o zaman da bizim burada kalmak istemiyorlardı. Özellikle Avrupa ülkelerine gidip orada ailelerine yardımcı olmak, destek olmak ve çalışmak amacıyla gitmek istediler. Biz burada kendileri için çeşitli sosyal aktivite yaptık fakat kendilerini burada tutmaya yeterli olmadı. Biz bunların buradan gitmelerine rıza göstermiş değiliz” dedi.

Çocukların IŞİD’e katılacak kadar küçük olmadıklarını savunan Kahraman, “İddia edildiği gibi IŞİD ve benzeri bir örgüte gitmeleri mümkün değil. Çünkü çocuklar özellikle bu terör olaylarından kaçarak gelen çocuklar. Yaşları itibariyle de kendilerini örgüte kaptıracak kadar küçük çocuklar değil” ifadelerini kullandı.

Vali’nin bir yandan çocukların yerinin tespit edildiğini söylerken bir yandan da “yaşları itibariyle de kendilerini örgüte kaptıracak kadar küçük çocuklar değil” gibi oldukça garip açıklamaları çocukların akıbetinin gizlenmeye çalışıldığı kuşkularını arttırıyor.