2 km'lik asteroidin Dünya ile dansı

Noel arifesi, Dünya büyük bir tehlikeyi ucuz atlatmış olacak. Çok büyük bir asteroit dünyanın çok yakınından geçecek.

2 km'lik asteroidin Dünya ile dansı

2003-sd22024 Aralık günü, Dünya büyük bir tehlikeyi ucuz atlatmış olacak. Çok büyük bir asteroit dünyanın çok yakınından geçecek.

Hem 163899 hem de 2003 SD220 olarak bilinen asteroit, Noel arifesinde Dünya’nın yanından saniyede 8 kilometre hızla geçecek. Asteroide ilişkin ilk raporlar çağının 0,7 ile 1,3 kilometre arasında değiştiğini söylese de Arecibo Gözlemevi’nden gelen son bulgular 2 kilometre çağında olduğunu ortaya koydu.

Asteroidin “depremlere ve volkan patlamalarına neden olacağı” söylense de Dünyanın yaklaşık 11 milyon kilometre uzağından doğrudan herhangi bir tehlike yaratmadan geçeceği hesaplanıyor. Bu mesafe Dünya ile Ay arasındaki mesafenin 28 katı kadar bir uzaklığı işaret ediyor.

Daha kötüsü, bu uzaklık bu bilgileri toplayan Puerto Rico’daki Arecibo Gözlemevi’ndeki gibi bir radyo teleskobunuz yoksa asteroidi göremeyeceğiniz anlamına geliyor. Asteroit, normal teleskopların gözlem yapmasına izin vermeyecek kadar uzaktan geçecek.

Ancak yörüngeleri Güneş’e 1,3 astronomik birimden daha fazla yaklaşan tüm cisimler Yakın Dünya Cismi olarak kabul ediliyor. 1 astronomik birim Dünya’nın Güneş’e ortalama uzaklığı olan yaklaşık 150 milyon kilometreye eşit ve bu hesaba göre yörüngesinde Güneş’e yaklaşık 200 milyon kilometre kadar yaklaşan tüm cisimler bu kapsamda birer tehdit olarak kabul ediliyor.