Rudskoy: Koalisyon güçleri IŞİD'i vurmuyor

Rusya Silahlı Kuvvetleri Ana Harekat Dairesi Başkanı Sergey Rudskoy, cihatçı grupların desteklendiğine ve Türkiye'nin IŞİD'le doğrudan iş yaptığına ilişkin ellerindeki kanıtları anlattı.

Rudskoy: Koalisyon güçleri IŞİD'i vurmuyor

Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı’nın basın toplantısında söz alan Rusya Silahlı Kuvvetleri Ana Harekat Dairesi Başkanı Sergey Rudskoy, cihatçı grupların halen mali, silah ve çeşitli mühimmat desteği aldığının, Türkiye gibi ülkelerin IŞİD’le doğrudan iş yaptığının Rus hava istihbaratı tarafından tespit edildiğini, buna dair ellerinde kanıtlar olduğunu belirtti.

IŞİD’in ana gelir kaynağı olan petrol rafinerileri, depolama alanları ve ulaşım hatlarını hedef aldıklarını, örgütün elinde şu anda 32 petrol rafineri kompleksi, 11 rafinerisi, 23 ulaşım istasyonu ile Suriye’den Türkiye’ye yasa dışı petrol ticaretinde kullanılan üç ana güzergah tespit ettiklerini bildiren Rudskoy, örgütün çalıntı petrolden günlük 3 milyon dolar kazanırken, Rusya’nın müdahaleleri sonucu bu rakamın şimdilik 1,5 milyon dolara düştüğünü söyledi.

Suriye’den Türkiye’ye yasadışı petrol ticaretinde kullanılan üç ana güzergâh tespit ettiklerini de belirten Rudskoy, bu güzergâhların kuzeyde Deyr ez Zor’dan Batman’a, doğuda Tel Afar’dan Cizre’ye, diğerinin de batıda Rakka’nın güneyindeki bir petrol yatağından Akdeniz’e gittiğini açıkladı.

Batı güzergâhından taşınan petrolün Rakka yakınlarından otomobillerle kuzey doğu Suriye’ye, oradan da Reyhanlı ve İskenderun Limanı’na ulaştırıldığını söyledi. Halep’teki askeri faaliyete rağmen yüzlerce tanker ve kamyonun sürekli trafik halinde olduğunu, El Nusra’nın trafiği engellemeden geçişe izin verdiğini belirten Rudskoy bunların Türkiye sınırından herhangi bir engelleme veya kontrol olmadan geçtiğini, Türkiye tarafında nakil için bekleyen yüzlerce tankerin Dörtyol ve İskenderun limanlarına gittiğini söyledi.

Limanda petrolün tankerlere yüklendiğini ve başka ülkelerdeki rafinerilere gittiğini söyleyen, Rudskoy, çalıntı petrolün bir kısmının da iç pazarda satıldığını belirtirken, görüntülerden birinde İskenderun Limanı’nda 365 tankerin beklediğini tespit ettiklerini söyledi.

Askeri yetkili, Fırat’ın doğusunda Deyr ez Zor’daki birçok rafineriden tankerler ve kamyonlarla Türkiye’de Kamışlı’ya taşınan petrolün, oradan da Batman’a ulaştırıldığını, yine görüntülerden birinde 1722 tanker tespit ettikleri söyledi.

Tel Afar’dan gelen güzergâhtan ise Cizre ile birlikte Batman’a ve Silopi’deki lojistik noktalara da petrol taşındığını söyleyen Sergey Rudskoy, görüntülerden birinde tespit edilen 3 bin tanker ve kamyonun yasa dışı petrol ticaretinin büyüklüğünü gösterdiğini belirtti.

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin bu güzergâhları ve hedefleri vurmadığını belirten Rudskoy, “Koalisyon güçlerince imha edilmiyorlar. Koalisyonun faaliyetleri süresince bu tanker ve kamyonların sadece sayılarının arttığını gözlemledik” dedi.

Günlük 8500 tanker ve 2000 varile tekabül eden bu yasa dışı ticareti engelleme konusunda Rusya’nın kararlı olduğunu söyleyen Rudskoy IŞİD’in petrol alt yapısını vurmaya devam edeceklerini söylerken “koalisyondaki arkadaşları da davet ediyoruz” dedi.

VİDEO | İşte Rusya’nın elindeki deliller

Antonov: IŞİD’in Suriye’deki yasadışı petrol ticareti Erdoğan ve ailesi tarafından yürütülüyor