Yunanistan'da işçiler grev hakkına sahip çıkıyor

Yunanistan'da işçiler SYRIZA hükümetinin meclise sunduğu grev hakkını kısıtlayan kanun tasarısını protesto için iş bıraktı.

Yunanistan'da işçiler grev hakkına sahip çıkıyor

Yunanistan’da işçiler SYRIZA hükümetinin meclise sunduğu grev hakkını kısıtlayan kanun tasarısını protesto için iş bıraktı.

Toplu taşıma araçları çalışanları, denizciler ve doktorlar greve giden ana iş kolları oldu. Metro, tramvay ve troleybüsler sefer yapmazken, gemiler limanda bağlı kaldı.Greve katılan devlet memurları da saat 12.00-15.00 arası çalışmadı.

IMF ve Avrupa Merkez Bankasının dayattığı kemer sıkma politikalarını içeren son kanun tasarısının işçi haklarını ve en önemli kazanım olan grev hakkını ortadan kaldırdığına dikkat çeken sendikalar, başkent Atina’nın merkezi meydanlarında protesto gösterileri düzenlediler ve parlamentoya yürüdüler.

Yunanistan Komünist Partisi (YKP) öncülüğündeki sendikal örgüt Tüm İşçilerin Militan Cephesi (PAME) üyesi binlerce işçi başkent Atina’da meclis binasının önünde bulunan Synatgma Meydanı’nda toplandı. Polis işçilere cop ve biber gazı ile saldırdı.

Grev pazartesi devam edecek

Sendikalar Pazartesi oylamaya sunulacak kanun tasarısını protesto etmek için 15 Ocak günü için de 24 saatlik grev ilan ettiler ve saat 18.00’de başlayacak oylama sırasında Parlamento Binası önünde protesto gösterileri düzenlemeye karar verdiler.

Yunanistan emekçileri, 2017 yılında hükümetin kemer sıkma politikalarına karşı mücadeleyle geçirdi ve sayısız grev ve gösteriyle hükümeti uyardı. Ancak bu politikalara son vereceği iddiasıyla 2015 yılında iktidara gelen SYRIZA, kendinden önceki hükümetlerin tutumunu sürdürmeye devam ediyor.