Yunanistan: Darbeci askerler serbest bırakılabilir

Yunanistan Adalet Bakanı, gözaltında tutulan darbe girişimine katılan ‘FETÖ’cü askerlerin 18 aylık sürenin dolmasından sonra serbest bırakılabileceğini söyledi

Yunanistan: Darbeci askerler serbest bırakılabilir

Yunanistan Adalet Bakanı, gözaltında tutulan darbe girişimine katılan ‘FETÖ’cü askerlerin 18 aylık sürenin dolmasından sonra serbest bırakılabileceğini söyledi.

Yunanistan Adalet Bakanı Stavros Kondonis, Yunanistan’a kaçan 8 darbecinin gözaltında tutulabilecekleri azami sürenin mayısta dolacağını belirterek “18 aylık sürenin dolmasından sonra serbest bırakılmalarını engelleyen bir sebep bulunmuyor.” dedi.

Kondonis, bir Yunanistan radyosuna yaptığı açıklamada, darbe girişimi sonrası Yunanistan’a kaçan 8 askere ilişkin hukuki süreci değerlendirdi.

Yunanistan kanunlarında darbecilere yönelik ciddi cezaların bulunduğuna işaret eden Kondonis, Türkiye’den darbe girişimine katılan ‘FETÖ’cü askerlerin Yunanistan’da yargılanmalarına yönelik talep gelmediğini söyledi.

Kondonis, darbe girişimine katılan ‘FETÖ’cü askerlerin güvenlikleri için gözaltı sürelerinin uzatılması ihtimali olup olmadığına yönelik bir soruya, sürenin mayıs ayında dolacağını belirterek “18 aylık sürenin dolmasından sonra serbest bırakılmalarını engelleyen bir sebep bulunmuyor.” yanıtını verdi.

Yunanistanlı yetkililerin, darbecilerin serbest kalması halinde Kosova örneği gibi Türkiye’ye götürülme ihtimaline yönelik bir önlem alıp almayacağı sorusu üzerine Kondonis, “Yunanistan’da yasal olarak bulunan herhangi biri için hiçbir tehlike yok. Ancak bu meselenin nasıl gelişeceği ve hangi önlemlerin alınacağı farklı bir nokta ve şimdinin meselesi değil.” değerlendirmesinde bulundu.

Darbe girişiminden sonra helikopterle Yunanistan’a firar eden 8 darbeci eski askerin siyasi iltica talebine ilişkin hükümetin itirazı sonrası Danıştay tarafından 4 Mayıs’ta karar verileceği açıklanmıştı.

Yunanistan yargısı, Türkiye’nin üçüncü iade talebini ise geçen ay reddetmişti.