'Yerli ve milli' telefonlar yurtdışına veri gönderiyor

Türkiye'de yerli bir firmanın "ürettiği" akıllı telefonu satın alan yazılımcı turist, kullandığı tekniklerle Çin'deki sunuculara kullanıcıların farkında varmadan veri aktarabildiğini yazdı

'Yerli ve milli' telefonlar yurtdışına veri gönderiyor

AKP’li cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ABD’yi ‘protesto’ için yerli elektronik ürünleri kullanmaya çağırmıştı. Ancak Türkiye’de yüzde yüz yerli olması imkansız olan cihazlarla dışarıya veri dahi aktarılabildiği ortaya çıktı. Türkiye’ye gelen yazılım uzmanı bir turistin iddiasına göre ‘yerli ve milli’ diye nitelenen telefonlar yurtdışına veri gönderiyor. Tespitlerini Reddit üzerinden açıklayan turist, Türk firmalarının ivedilikle açıklama yapmalarını gerektirecek olayları gündeme taşıdı.

Türkiye’de üretim yapan yerli firmaların ürettiği akıllı telefonların, Yani hiçbir Türkiye menşeili firma %100 yerli telefon üretemiyor. Bunun için işlemcisinden sensörlerine kadar bütün birimlerini aynı çatı altında üretmek gerekiyor. Ancak yerli üreticilerinin hepsinin, bu parçaların büyük kısmını Çin’deki firmalardan ithal ettiği, hatta bazen ithal edilen şey doğrudan telefonun kendisi olup, üzerine firma logosu bastığı biliniyor.

WebTekno‘nun aktardığına göre, yazılımcılık platformu Reddit’te yayınlanan bir içerikte Qanas1410 isimli bir kullanıcı, Türkiye’deki seyahati sırasında kullandığı LG Nexus 4’ün bozulması üzerine satın aldığı Casper Via M2 model akıllı telefonuyla ulaştığı sonuçları yazdı.

Habere göre, telefona 100 dolar ücret ödeyen turist, bu fiyata rağmen sunulan performanstan etkilendiğini dile getirdi. Reddit’teki aktivitelerine bakıldığında yazılım işinde bir uzman olduğu anlaşılan turist, bozulan LG Nexus 4 cihazını da zaten sonradan yüklediği özel bir Android ROM’u ile kullanıyormuş. Yeni aldığı Casper Via M2’ye de ROM yüklemek isteyince cihazın yazılımsal ve donanımsal detaylarını araştırmaya başladığını söylüyor.

ÇİN’DEKİ SUNUCULARA VERİ AKTARDI

Via M2’ye bir güvenlik duvarı uygulaması kuran turist, bu sayede “fans.tinno.com” adında bir kötücül yazılımla karşılaşıyor. Bu yazılımın ne işe yaradığını araştıran kullanıcı, Çin’deki sunuculara, kullanıcıların ruhu bile duymadan veri aktaran bir uygulama olduğunu görüyor. Üstelik bu uygulama, cihazın fabrika çıkışlı halinde önyüklü olarak geliyor.

Asya’da bulunan yerel firmalar tarafından üretilen Wiko U Feel Prime, Blue Life One X, Yu Yureka Black adındaki cihazlara fazlasıyla benzeyen Casper Via M2, turistin dikkatini iyice çekmeyi başarıyor. Cihaza istediği ROM’u yüklemek için de bahsi geçen benzer cihazlar için uygulanan tekniklerin işe yaradığından bahsediyor.

WebTekno bu olayı aktardıktan sonra da Casper ve diğer “yerli” şirketleri uyarıp aşağıdaki ifadeleri kullanarak açıklama yapmaya çağırdı:

“Geçtiğimiz yıl OnePlus’ın ürettiği telefonlara takip yazılımı yükleyip, izinsiz kullanıcı verilerini kendi sunucularında topladığını itiraf etmesiyle dünya bu tip olayları konuşmuştu. Bir başka ülkedeki bir başka firma sizin hakkınızda veri topluyor, yani hakkınızdaki her şeyi öğrenmek istiyor. Daha da abartılı fakat gerçek bir örnek verecek olursak, bazen en son öğünde ne yediğinizi zor hatırlarken bu veriler sizin günde kaç adım attığınızı biliyor. Verilere sahip olanların yapamayacakları iş kesinlikle yok.

Casper, bu iddialara ilişkin resmi bir açıklama yapmadı. Firmanın bu yazılımın ve bilgi akışının farkına varmamış olması ihtimali az da olsa mevcut. Yine de yasalara aykırı bir durum olduğunu bilmek, sık sık hatırlatmak, üzerinde durmak, sorgulamak gerekiyor. Aksi takdirde gerçekten yerli üretim yapan, dürüstlük temeline dayanan ilişkilerle tüketicisine seslenen yerli firmaları görmek çok zor olacaktır. Casper haricinde diğer yerli üreticilerden de konuya ilişkin açıklama gelmesi, onlar adına güvenilir zeminin temelini atacaktır.