Yasin Aktay: Bugün ya da yarın veya birkaç saat sonra Türkiye Afrin’e girecektir

Aktay, olası bir Afrin operasyonu hakkında Rudaw muhabiri Namo Abdullah’ın sorularını yanıtladı.

Yasin Aktay: Bugün ya da yarın veya birkaç saat sonra Türkiye Afrin’e girecektir

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yasin Aktay, “Bugün ya da yarın veya birkaç saat sonra Türkiye Afrin’e girecektir” dedi.

Aktay, olası bir Afrin operasyonu hakkında Rudaw muhabiri Namo Abdullah’ın sorularını yanıtladı.

Röportajın tamamı şu şekilde:

Efrin’e operasyon hazırlıkları devam ederken bazı medya kanallarında Rus birliklerinin kentten çekildiğine dair haberler servis ediliyor. Rusya’nın Türkiye’ye yeşil ışık yaktığı doğru mu? Bu bilgiyi teyit edebilir misiniz?

Rusya’nın bizi daha iyi anladığını düşünüyorum. Bölgede cereyan eden olaylar hakkında onların tavırlarını biliyoruz. Onlar da bizim tavrımız ve konumumuzu anlıyor. Türkiye’nin Suriye’nin bir bölümünü işgal etme gibi bir düşüncesinin olmadığını biliyorlar. Türkiye’nin yapmış olduğu sadece kendi güvenliğini sağlama adımlarıdır.

Ülkemiz üzerinde doğrudan ve çok açık bir tehdit var. Şüphesiz ki PYD PKK’nın bir uzantısıdır ve Türkiye sınırları üzerinde bir terör yapılanmasının hakim olmasına asla müsaade edemeyiz. PYD’nin silahlandırılması ve Türkiye sınırına yığılması bize ulusal güvenliğimizi sağlama hakkı ve gerekçesi veriyor.”

Efrin konusunda Rusya ve ABD’nin tavırlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Muhakkak ki Rusya bölgedeki durumlar hakkında daha fazla anlayış gösteriyor. Onlar Türkiye’nin tavırlarını anlıyor, bunu biliyoruz. Türkiye’nin bu adımları atmaya zorlandığını görebiliyorlar. Türkiye teröre karşı her türlü önlemi almaya mecbur kalmıştır. Malesef ABD bu tavrı anlamamakta diretiyor ve PKK ile PYD arasında hiçbir fark olmadığını görmezden geliyor. Hatta PYD ile DAEŞ arasında bir fark olmadığını da görmüyor.”

Türkiye Savunma Bakanı operasyonun başladığını duyurdu. TSK ise Efrin’deki bazı YPG mevzilerini bombalamaya başladı. Önümüzdeki saatlerde kara operasyonu başlar mı?

Ben bunun önümüzdeki birkaç saat içinde olup olmayacağını öngöremem. Ancak şunu söyleyebilirim ki bugün ya da yarın veya birkaç saat sonra Türkiye Afrin’e girecektir. Türkiye sınırlarındaki bu tehdidi ortadan kaldırmak için ne gerekiyorsa yapacaktır.

Tekrar belirtmek istiyorum; Türkiye’nin Suriye’de herhangi bir toprak parçasını işgal etme gibi bir derdi asla yoktur. Türkiye, Soçi’de İran ve Rusya ile varılan anlaşmada Suriye’de bulunan tüm yabancı güçlerin çekilmesi kararının altına imza atmıştır. Buna Türkiye, İran ve Rusya da dahildir.