Çavuşoğlu, Menbiç konusundaki anlaşmanın detaylarını açıkladı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD ile varılan Münbiç anlaşmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu, Menbiç konusundaki anlaşmanın detaylarını açıkladı

ABD ve Türkiye Menbiç konusunda anlaşmaya vardı. İki ülke Menbiç için yol haritasını belirledi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’de yaptığı temaslarla ilgili açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu iki ülkenin izleyeceğiz yol haritasının detaylarını açıkladı. Buna göre Menbiç’te güvenliği Türk ve ABD güçleri birlikte sağlayacak. PKK/PYD-YPG bölgeden çıkarılarak, YPG’nin elindeki silahlar alınacak.

Antalya’da düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu’nun açıklamasından satırbaşları şöyle:

“İkili ve bölgesel konuları da değerlendirdik. Genel anlamda siyasi çözüm ve terörle mücadele başta olmak üzere Suriye’de ne yapacağız? PKK ile mücadelede Irak’ta mücadelede neler yapabiliriz? Bunları değerlendirdik. İkili ilişkilerimizde ekonomik konuları değerlendirdik. Çelik ve bakır üzerinde ABD’nin uyguladığı vergi bizleri sektörümüzü rahatsız etti. Biz de karşılık verdiğimiz zaman ABD’nin daha fazla zarar göreceğini söyledik. Bizim ithalatımız ihracattan daha fazla. Genel anlamda da onların lehine bir açık var. Bu yanlış uygulamadan vazgeçmelerini söyledik.”

“Onayladığımız yol haritasının birinci aşamasında, ekiplerimiz uzmanlarımız bir hazırlık çalışması yapacak iki taraftan da. İstihbarattan, genelkurmay’dan ve Milli Savunma Bakanlığı’mızdan arkadaşlarımız, muhataplarıyla bir hazırlık toplantısı ve daha sonra uygulama safhasına geçeceğiz. Bu süreç içinde üçüncü aşamayı söylüyorum, birlikte buraların kimin yöneteceğine ve güvenlik birimlerinde kimlerin yer alacağına karar vereceğiz. Ve bu şekilde Münbiç’i istikrara kavuşturmuş olacağız. Münbiç modelini Münbiç tamamlandıktan sonra diğer alanlara da taşıyacağız. YPG’nin işgal ettiği diğer alanlara da taşıyacağız. Mutabakatımızda bu da var.”

“Umarım bunu uygularız, iki tarafta da kararlılık var. Bildiğiniz gibi 2016 yılında ABD’nin o dönemdeki yönetimi ve başkanı Obama, bize defalarca YPG’nin Münbiç operasyonunun hemen ardından bu şehirden çekileceğini söylemişti. Bu söz tutulmadı. YPG’ye destekleri arttı, silah desteği de verdiler. YPG işgal ettiği alanları genişletti ve Suriye topraklarının yüzde 25’ini ele geçirdi.”

“İlişkilerimizi kopma noktasına getirenlerden biri buydu. Tillerson’un Ankara ziyareti oldu, bu konularda adım atma konusunda bir mutabakat sağlamıştık ve bu noktaya geldik. Atacağımız adım esasen hem Suriye’nin geleceği için önemli hem de ABD ile bozulan ilişkilerimizi tekrar rayına koymak için bir fırsat. Bu yüzden bu yol haritasının tam olarak uygulanması gerekiyor. Bunu da konuştuk. Her iki tarafta bu kararlılık var.”