Türkiye krizde: İşte iflas bayrağı çeken yüzlerce firma

Türkiye ekonomisinin son aylarda yaşadığı krizde yüzlerce firma konkordato ilan ederek iflas bayrağı çekti. İşte o firmaların listesi.

Türkiye krizde: İşte iflas bayrağı çeken yüzlerce firma

Türkiye aylardır, yanlış ekonomi yönetimi kaynaklı döviz kurlarında yaşanan dalgalanma nedeniyle ekonomik krizle boğuşuyor. İthalata bağlı sektörler durma noktasına gelirken üretimde de ciddi yavaşlamalar yaşanıyor. Kağıt sektöründen inşaat sektörüne, inşaat sektöründen gıda sektörüne kadar onlarca firma birbiri ardında konkordato ilan ediyor, bazı ürünlerde ciddi tedarik sıkıntıları yaşanıyor.

İflas bayrağı çekmeye yakın anlama gelen konkordato uzun süredir sık sık duyulan bir kelime. Odatv tarafından son 6 ayda konkordato ilan eden yüzlerce firmanın listesi yayınlandı.

Kendi kusuru olmaksızın mali durumu bozulmuş olan bir borçlunun alacaklıları ile yaptığı bir anlaşma anlamına gelen konkordato sonrasında şirketler, yeniden borçlanamıyorlar.

Kur krizi başladığı günlerden bu yana yani yaklaşık 6 aylık süreçte yüzlerce firma iflas bayrağı çekerek konkordato ilan etti. Bu şirketlerin çoğunluğunun İstanbul ve Ankara merkezli olması dikkat çekiyor. Dikkat çeken bir diğer nokta ise konkordato ilan eden şirketlerin neredeyse tamamının inşaat sektöründe faaliyet göstermesi.

İnşaat sektörü AKP yıllar boyunca Türkiye’nin lokomotif sektörü olarak isimlendirildi. Şişen balon durumuna gelen inşaat sektörü AKP’nin yarattığı ekonomik büyüme balonunun da zayıf noktası durumundaydı. İnşaat piyasasındaki durgunluk sonrasında birçok kampanya yapılmış olmasına karşılık satışlarda herhangi bir hareketlilik sağlanamamıştı.

İnşaat şirketlerini ise gıda ve tekstil sektöründen firmalar takip ediyor. Konkordato ilan edenler arasında önemli şirketler bulunuyor.

İflas bayrağı çeken firmalar listesinde kimler var

Listede iflas bayrağı çeken şirketler arasında Ankara’daki adı duyulmuş birçok gökdeleni yapan Ankara İnşaat’ın olduğu görülüyor. Öte yandan gıda sektörünün tanınmış şirketlerinden Akhisar merkezli Keskinoğlu Tavukçuluk, Makro Market zincirleri de iflas anlaşması talebinde bulundu.

İşte o liste: