Türkiye emperyalizmin 'mızrak başı' oluyor

Seçimler öncesinde 'yerli ve milli' söylemini dilinden düşürmeyen AKP, Türkiye'yi emperyalizmin savaş örgütü NATO'ya daha fazla bağımlı hale getirecek adımlar atıyor.

Türkiye emperyalizmin 'mızrak başı' oluyor

Bu haber Sosyalist Cumhuriyet gazetesinin 80. sayısından yararlanılarak derlenmiştir.

AKP’li cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın seçimlerden sonra yaptığı ilk yurtdışı gezisi olan yıllık olağan NATO Zirvesi’nde, gündem emperyalist ordunun yeni güç yapılandırması ve üyelerin alacakları roller oldu. Zirveyle birlikte Türkiye emperyalizme daha bağımlı olarak askeri operasyonlarda daha fazla görev üstlenecek.

Erdoğan, seçime kadar olan süreçte büyük bir hamasetle, ABD ve diğer emperyalist ülkelerle çatışan bir tablo çizmeye çalışarak oy topladı. Afrin operasyonu sanki emperyalizmin izni ve desteği olmadan, hatta emperyalizme karşı yapılmış gibi bir hava yaratıldı. Diğer taraftan Rusya’dan S-400 alımı üzerinden ABD ile gergin bir hava estirildi. Seçimler geride kalırken Erdoğan ilk fırsatta emperyalizme daha fazla hizmet etmeye hazırlanıyor.

ERDOĞAN GÖREVE HAZIR

Zirve sonrası hayata geçecek kararlardan biri NATO’nun 2014 yılında Ukrayna’daki gelişmeler ve Kırım’ın Rusya’ya katılmasının ardından kurduğu “Çok Yüksek Hazırlık Seviyeli Müşterek Görev Kuvveti”nin (VJTF) komutasının 2021 yılında Türkiye’ye verilmesi ve Türkiye’nin bu birlik içerisinde daha fazla sorumluluk alması olacak. Bu kuvvet, NATO’nun doğu ve güney sınırlarında oluşacak krizlere bir haftadan kısa sürede müdahale edecek sürekli teyakkuz halindeki bir kuvvet durumunda.

NATO Hazırlık Girişimi (NRI) de yine bu zirvede kurulması planlanan bir askeri kuvvet. NRI komutası altında toplam 30 bin askerden oluşan 30 muharip tabur, 30 savaş gemisi ve 30 savaş uçağı filosunun toplanması öngörülüyor. Bu kuvvetin oluşacak krizlere en geç bir aylık süre içerisinde ciddi şekilde müdahale etmesi amaçlanıyor. Bu amaçla Türkiye’den bu birliğe katılacak askeri kuvvetler tahsis etmesi ayrıca İspanya ve Polonya ile birlikte bu oluşuma irtibat karargahı tahsis etmesi istenecek.

3. KOLORDU NATO’YA VERİLİYOR

Türkiye henüz bu oluşum karar altına alınıp kurulmadan irtibat karargahı yerini belirlemiş durumda. İstanbul Maslak’taki 3. kolordu karargahı emperyalizmin bu oluşumu için hazırlanmakta. İstanbul’un merkezinde yer alan bu karargah, İzmir’de yer alan NATO’nun kara kuvvetleri karargahı durumundaki Müşterek Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Adana’da yer alan İncirlik Hava Üssü’nden sonra emperyalizmin ülkemizdeki önemli askeri üslerinden biri durumuna gelecek.

NATO zirvesinde Türkiye delegasyonunun girişimlerini aktaran kamu diplomasisinden sorumlu NATO Genel Sekreter Yardımcısı Tacan İldem de CNNTürk‘ün sorularını yanıtlarken konuyla ilgili, NATO’nun kara unsuru komutanlığının yeniden yapılandırılacağını belirterek, İstanbul’daki kolordunun bu yapıya tahsis edilmesinin önerildiğini belirtti.

TACAN İLDEM DOĞRULADI: TÜRKİYE’YE ‘MIZRAK BAŞI’ GÖREVİ

İldem, “Türkiye’nin o konuda da önerileri var. Örneğin bir kara unsur komutanlığı oluşturulması söz konusu ve Türkiye İstanbul’daki kolorduyu buna tahsis etmek yönündeki bir öneriyle de masadaki değerlendirmelerde bulunuyor. Bu kararlar tabii ileride alınacak” şeklinde konuştu.

Genel Sekreter Yardımcısı İldem, Türkiye’nin NATO Mukabele Gücü kapsamındaki Çok Yüksek Hazırlık Seviyeli Müşterek Görev Gücü’nün (VJTF) komutanlığını 2021 yılında üstleneceğini de duyurdu. “Mızrak başı” olarak adlandırılan askeri gücün komutanlığı yıllık rotasyon sistemine dayandığını belirten İldem, “Dönüşümlü yapılan bir şey. 2021 yılında Türkiye’nin görev alması söz konusu olacak” dedi.

Uzun süredir Erdoğan ve AKP tarafından estirilen ABD karşıtı hava, daha henüz seçimlerin üzerinden bir ay bile geçmeden tersine dönüyor. Bedelli askerliğin konuşulduğu ülke önümüzdeki dönemde emperyalizme daha fazla asker ve üsle hizmet etmeye hazırlanıyor.