Türkiye ABD'den süt ürünleri ithalatına başlıyor

Türkiye’nin üç yıl aradan sonra ABD'den süt ürünleri ithal etmeye başlayacağı bildirildi.

Türkiye ABD'den süt ürünleri ithalatına başlıyor

Türkiye ile ABD arasında ilişkilerde gerginliğe neden olan başlıklarda bir gelişme kaydedilemezken Türkiye’nin ABD’den süt ürünleri ithal etmeye başlayacağı öğrenildi.

ABD Tarım Bakanlığı’nın (USDA) raporuna göre 3 yıldan beri sertifika sorunu nedeniyle ABD’den yapılamayan süt ürünleri ithalatı, bu sorunun çözülmesi sonrası yeniden başlayacak.

DÜNYA Gazetesi‘nden Ali Ekber Yıldırım bugünkü köşe yazısında konuyla ilgili şu bilgileri aktardı:

Sağlık sertifikası ile sorun aşıldı

Rapora göre 3 yıldan bu yana süt ürünlerinde Türkiye ile ABD arasında sağlık sertifikası sorunu nedeniyle ihracatın yapılamadığı ve yeni bir sertifika ile sorunun aşıldığı vurgulandı. “Süt Ürünleri İçin Türkiye Pazarı Açıldı” başlıklı raporda özetle şu bilgilere yer veriliyor: ” Yeni bir sertifika üzerinde anlaşmaya varıldı. 31 Temmuz 2018 itibariyle piyasa artık süt ürünlerine açıldı. ABD’den inekler, koyunlar, keçiler ve mandadan insan tüketimine yönelik ürünler Türkiye’ye ihraç edilecek. “

Yıllık 213 milyon dolar ithalat

Türkiye’nin büyük bir süt üreticisi olduğu, ancak her yıl yaklaşık 213 milyon dolar değerinde süt ürünleri ithal ettiği belirtilen raporda, ithal edilen ürünler arasında peynir, tereyağı, bebek maması ve laktoz gibi özel ürünlerin olduğu ifade ediliyor. Raporda, sağlık sertrifikası süresi dolmadan önce, Türkiye’nin ABD’den süt ürünleri ithalatının 2014’te 24.2 milyon dolara ulaştığı, bunun büyük bölümünü tereyağı olduğu anlatılıyor.