Yerli işletim sistemi iptal edildi, İrlanda'lı devamcıları derece yaptı

TÜBİTAK'ın iptal ettiği Pardus'un devamcısı Solus, en popüler 7'inci Linux Dağıtımı oldu. Türkiye'de üretilen en önemli açık kaynaklı ve özgür projelerden biri olan Pardus işletim sistemi, TÜBİTAK tarafından önce iptal edilmiş, daha sonra Debian işletim sistemi tabanlı olarak tekrar çıkarılmıştı.

Yerli işletim sistemi iptal edildi, İrlanda'lı devamcıları derece yaptı

TÜBİTAK’ın iptal ettiği Pardus’un devamcısı Solus, en popüler 7’inci Linux dağıtımı oldu. Türkiye’de üretilen en önemli açık kaynaklı ve özgür projelerden biri olan Pardus işletim sistemi, TÜBİTAK tarafından önce iptal edilmiş, daha sonra Debian işletim sistemi tabanlı olarak tekrar çıkarılmıştı.

Açık kaynaklı ve özgür Pardus projesi, PiSi paket yöneticisi başta olmak üzere; TASMA yapılandırma arayüzü, ÇOMAR (Configuration Manager) ayar arayüzü, YALI Linux kurucusu, kNazar antivirüs, Zemberek yazım denetim programı gibi programlar dışında; Kaptan, Müdür, Ahenk, Panda gibi bir çok bileşene sahipti. AKP döneminde Pardus 2008 sonrası iptal edilen yerli proje, devamında Debian tabanlı onlarca Linux dağıtımından biri haline getirildi.

Pardus’un açık kaynak kodlu ve özgür bir proje olmasından ötürü Pardus sonrasında Pardus mimarisi ve kod depolarını kullanan bir çok proje oldu (Pisi Linux vb.). Pardus paket yöneticisi ve bir çok bileşenini kullanan İrlanda merkezli Solus projesi, Distrowatch’ın listesine göre dünyada en çok rağbet gören 7’inci Linux dağıtımı oldu.

 

(kaynak: https://distrowatch.com/table.php?distribution=solus)