'Trump Suudi Arabistan'ın suç ortağı'

İnsan Hakları İzleme Örgütü Washington Direktör Yardımcısı Tom Porteous, Kaşıkçı cinayetinde Trump için Suudi Arabistan'ın 'suç ortağı' yorumunda bulundu.

'Trump Suudi Arabistan'ın suç ortağı'

İnsan Hakları İzleme Örgütü Washington Direktör Yardımcısı Tom Porteous, Kaşıkçı cinayetine ilişkin yaptığı değerlendirmede Trump için Suudi Arabistan’ın ‘suç ortağı’ yorumunda bulundu.

Arap Merkezi adlı kuruluşun “Kaşıkçı olayı ve siyasi yansımaları” başlıklı panelinde konuşan Porteous, “Trump, Beyaz Saray’a geldiğinden beri ABD’nin Suudi Arabistan ile suç ortaklığı daha da çarpıcı hale geldi.” ifadelerinde bulundu.

Trump’ın desteği sayesinde Suudilerin, Kaşıkçı cinayetinin yanlarına kalacağını düşündüklerini dile getiren Porteous, Suudi istihbaratının yeniden yapılandırılması için Muhammed Bin Selman’ın görevlendirilmesini ise ‘hakaret’ olarak nitelendirdi.

ABD, İngiltere ve Fransa gibi Batı ülkelerinin, Suudi Arabistan ile ticari ilişkiler, silah satışı ve İran karşıtlığı gibi ortak çıkarlarının hatırına Suudi ordusunun Yemen’deki saldırılarına göz yumduğunu belirtti.

Dünyanın, Kaşıkçı cinayetine karışanlara hesap sormaması durumunda bölgedeki otoriter yönetimlerin baskılarını daha da artıracağını vurgulayan Proteous, bunlara karşı ses çıkaran muhaliflerin ise daha da sessizleşmesine yol açacağı yorumunda bulundu.