Trump, G7'den erken ayrılacak

Trump’ın, Kanada’nın Quebec eyaletinde düzenlencek G7 Zirvesinin sonuna kadar kalmayacağı duyuruldı

Trump, G7'den erken ayrılacak

Beyaz Saray, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile gerginlik yaşayan ABD Başkanı Donald Trump’ın, Kanada’nın Quebec eyaletinde iki gün sürecek G7 Zirvesinin sonuna kadar kalmayarak cumartesi günü ayrılacağını duyurdu.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, Trump’ın ayrılmasının ardından danışmanı Everett Eissenstat’ın ABD’yi Zirve’de temsil edeceğini söyledi.

Kanada, Meksika ve Avrupa Birliği (AB) gibi müttefiklerine uyguladığı son ticaret vergileri nedeniyle, Trump’ın bugün yapılacak olan G7 resepsiyonunda soğuk bir karşılama görmesi bekleniyor.

Macron ve Trudeau son günlerde Trump’ı sert sözlerle eleştirmişti. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Twitter hesabı üzerinden, “ABD Başkanı dışlanmayı çok umursamıyor olabilir, doğrusu biz de G7’yi gerekirse altı ülkeyle yapmayı sorun etmiyoruz. Bu altı ülke uluslararası camiadaki gerçek güce sahip” diyerek Trump’a sert çıkmıştı.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau da NBC’ye verdiği son röportajda, ABD yönetiminin ithal çelik ve alüminyuma yönelik yeni gümrük vergisi uygulaması hakkında, ‘’Kanada’nın çelik endüstrisinin ABD’ye ulusal bir güvenlik tehdidi oluşturduğunu söylemek bize hakarettir” yorumunda bulunmuştu.

Trump, Kanadalı lidere Twitter üzerinden cevap vererek, “Başbakan Trudeau, ABD ve Kanada arasında uzun yıllara dayanan ilişkilerden bahsediyor. Fakat ülkesinin çiftçimize zarar veren ve tarımımızı yok eden uygulamalarına hiç değinmiyor” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Trump, KDHC  lideri Kim Jong-un ile bir araya geleceği zirveye hazırlanmak için Salı günü Singapur’a geçecek.