Trump, Çin'e yeni yaptırımları açıkladı

Trump, Çin'den ithal edilen 200 milyar dolarlık ürüne 24 Eylül'den itibaren yüzde 10 ek gümrük vergisi uygulanacağını bildirdi

Trump, Çin'e yeni yaptırımları açıkladı

Beyaz Saray, yaptığı bir açıklamayla ABD Başkanı Donald Trump, ABD Ticaret Temsilciliğine (USTR), Çin’e yönelik ikinci gümrük vergisi paketini hayata geçirme talimatı verdiğini duyurdu.

Yaklaşık 200 milyar dolarlık ürünü ilgilendiren tarifelerin bir hafta sonra uygulanmaya başlanacağını belirten Trump, “Bugün, 7 hafta süren kamuoyu bildirim süresi, oturumlar ve geniş yorum imkanlarının ardından USTR’ye yaklaşık 200 milyar dolarlık Çin ithalatına yönelik ek tarifeleri uygulamaya başlama direktifini verdim. 24 Eylül’de yürürlüğe girecek ve yıl sonuna kadar yüzde 10 seviyesinde kalacak tarifeler, 1 Ocak 2019’dan itibaren yüzde 25’e yükselecek” ifadelerini kullandı.

Trump, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki “ticaret savaşının” büyümesine neden olacağı öngörülen açıklamasında, Çin’in misillemeye gitmesi durumunda yaklaşık 267 milyar dolarlık Çin menşeli ürünü kapsayan üçüncü tarife paketinin anında yürürlüğe gireceği tehdidinde bulundu.

Çin yönetimine “ülkenin adaletsiz ticaret uygulamalarını sonlandırma” ifadeleriyle seslenen Trump, “Umarım, bu ticaret meselesi, sonunda büyük saygı ve yakınlık hissettiğim Çin Devlet Başkanı Şi ve benim tarafından çözülecek” dedi.

ABD’nin şimdiye kadar attığı korumacı ticaret adımlarına “kısasa kısas” yanıtlar veren Pekin yönetiminin, 200 milyar dolarlık ürünü etkileyecek ikinci tarife paketine nasıl karşılık vereceği ise merakla bekleniyor.

5 bin Çin ürününü ilgilendiriyor

AA’nın aktardığı habere göre Trump yönetimi, deniz mahsullerinden spor eldivenine, doğal ve kimyasal minerallerden sebze ve meyvelere, tütün mamullerinden otomobil lastiğine kadar 5 bin farklı ürünün yer aldığı 200 milyar dolarlık Çin menşeli ürünün listesini 10 Temmuz’da açıklamıştı.

Söz konusu listedeki ürünlere gümrük vergisi getirilmesinin ABD’li şirketleri nasıl etkileyeceğini anlamaya yönelik 60 günlük geri bildirim süresi 6 Eylül’de sona ermişti.