TKP'nin 98. yaşında 'Gericiliğe ve Emperyalizme karşı mücadeleyi büyütüyoruz' etkinliği

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) Bakırköy İlçe Örgütü, Türkiye Komünist Partisi'nin kuruluşunun 98.yıl dönümünde "Gericiliğe ve Emperyalizme karşı mücadeleyi büyütüyoruz" çağrısıyla bir etkinlik düzenledi.

TKP'nin 98. yaşında 'Gericiliğe ve Emperyalizme karşı mücadeleyi büyütüyoruz' etkinliği

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) Bakırköy İlçe Örgütü, Türkiye Komünist Partisi’nin kuruluşunun 98.yıl dönümünde “Gericiliğe ve Emperyalizme karşı mücadeleyi büyütüyoruz” çağrısıyla bir etkinlik düzenledi.

Parti üye ve dostlarının katıldığı etkinlik, Yunus İlhan’ın “Seni Düşünüyorum TKP’m Benim” adlı şiirle Nazım Hikmet’in dizeleriyle başlarken, tarihsel TKP üyesi Avni Sevinç’in konuşmasıyla devam etti.

Tarihsel TKP üyesi Avni Sevinç, etkinlikte “Ben TKP saflarında mücadele ettim hiç yılmadım. Komünistlerin bir özelliği vardır başkasının çiçek getirmesini beklemezler, kendi çiçeklerini kendileri yetiştirirler. Türkiye ise bugün tahıl ürünlerini bile kendi yetiştiremiyor , buğdayını, mercimeğini dışarıdan alıyor. Eti Arjantin’den getiriyor kendi üretemiyor. Herşeyimizi ellerimizden aldılar. Ben o kadar endişeliyim ki gelecek günlerde coğrafya üzerinde Türkiye var mı yok mu bunun tartışmasını yapacaklar. Ülke bu duruma getirilirken ses çıkartmamak kendimize ihanettir. Orman yanarken kendi ağacınızı koruyamazsanız, o ağaçla birlikte yanarsınız. Ülke yangın yerine döndürülmüş, sessiz kalmayalım.” diye konuştu.

Bir başka konuşmacı, Ercihan Görürgöz, Türkiye Komünist Partisi tarihinin farklı kesitlerinden anlatımlar yaparak şöyle konuştu: “Türkiye proletaryasının öncü siyasal örgütü TKP, 10 Eylül 1920’de kuruldu. Büyük Ekim Devrimi’nin çağ açıcı etkisi altında, ülkenin emperyalist istilalar tarafından işgal edildiği ortamda, Türkiye ve yurtdışında çeşitli komünist örgütler ortaya çıkmıştı. Ankara, İzmir, Eskişehir, Adana, Zonguldak, Kars, İnebolu, Trabzon ve İstanbul gibi şehirlerde Sovyet ülkelerinde çalışan örgütlerin artık bir çatı altında toplanmaları ihtiyacı kendini iyice hissettiriyordu. Mustafa Suphi başkanlığındaki yurtdışı örgütü, İstanbul ve Ankara’daki örgütler birleşerek parti kongresinin ülke içinde yapılmasını istediler. Ankara hükümeti kongrenin yapılmasına izin vermedi. TKP 10 Eylül 1920’de Bakü’de toplandı.”

Etkinlik Türkiye Komünist Hareketi Merkez Komitesi üyesi Kurtuluş Kılçer’in konuşmasıyla sona erdi. Kılçer konuşmasında şunları söyledi:

“Türkiye Komünist Partisi, emperyalizme rağmen işgal şartlarında kurulmuş bir Cumhuriyet’in Partisi’dir. Aynı zamanda Türkiye Komünist Partisi’nin karakteri emperyalizme karşı olmakla ilintilidir. Bizim karakterimizin başında bu yazar. Bir başka bir şey daha yazar; saltanat yıllarında kurulduk, henüz cumhuriyet yoktu, saltanat yılları… Hepinizin bildiği gibi, İstanbul’da Osmanlı hanedanlığının, İngiliz emperyalizmi ile işbirliği yapmış olduğu bir coğrafyada kuruldu Türkiye Komünist Partisi. O yüzden biz işbirlikçiliğe, sultana, padişaha, çarlığa, krallığa karşı bir partiyiz. Bugün ise başkanlığa karşı bir partiyiz. Bizim genlerimizde bu ülkenin Komünistlerinin genlerinde bunlar var.”