TKH'den McKinsey önünde eylem: Emperyalizmin temsilcisi McKinsey ülkemizden defol!

Türkiye Komünist Hareketi, McKinsey ile anlaşma yapılmasını ABD'li şirketin İstanbul ofisinin bulunduğu Tekfen Tower önünde protesto etti. Komünistler burada yaptıkları basın açıklamasıyla emekçileri sınıf mücadelesini büyütmeye ve emperyalizme karşı seferberliğe çağırdı.

TKH'den McKinsey önünde eylem: Emperyalizmin temsilcisi McKinsey ülkemizden defol!

Türkiye Komünist Hareketi, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın duyurduğu, ‘Yeni Ekonomik Program’ kapsamında McKinsey ile çalışılacağına dair anlaşma sağlanmasını protesto için firmanın önünde eylem düzenledi.

“Emperyalist şirket ülkemizi terk et!”, “Yankee Go Home!”, “Yaşasın bağımsız sosyalist Türkiye!” sloganları ve “McKinsey Go Home!” yazılı pankartla şirketin Beşiktaş Levent’te bulunan Tekfen Tower’daki merkezinin önüne yürüyen TKH İstanbul İl Örgütü üyeleri ve dostları, ABD’li şirketle anlaşmanın derhal feshedilmesini istedi.

Eylemde konuşan TKH Merkez Komite Üyesi Ahmet Tarık Yenil, “Buraya gelmemizin sebebi açık. Sanki bu ülkeyi kurtaracakmış gibi müjdelenen, 84 ülkede 125 ofisiyle bir ahpatot gibi bütün dünyayı saran emperyalist sömürücü McKinsey şirketinin önündeyiz. Ülkemizi içine soktukları bataklıktan emperyalizme daha fazla bağlanarak, emperyalist bir şirketin yönetimine açarak kurtaramayacaklarını söylemeye geldik.” dedi.

“GİTTİKLERİ HER YERDE KOMÜNİSTLERİ BULACAKLAR”

“Bu şirket Türkiye’ye güya danışmanlık verecek. 16 bakanlığı denetleyecek olan Maliye ve Dönüşüm Ofisi’ni bu emperyalist firma 3 ayda bir denetleyecek. İşin görünen kısmı bu. Peki görünmeyen kısmında ne var?” diyen Yenil, “Ekonomik kriz şu an emekçileri vuruyor. 2 şey oluyor: Hayat daha pahalı, memleket daha bağımlı hale geliyor. İşte bu şirketin önerileri nedir biliyor musunuz? ‘Bir, vergileri arttırın. İki, SGK daha az ödeme yapsın. Üç, sağlık hizmeti daha fazla paralı olsun. Dört, eğitim paralı hale gelsin. Beş, kemerler sıkılsın. Bunları öneren firmayı Türkiye’yi kurtarmak üzere başımıza getirenler aklımızla, vicdanımızla dalga geçiyor. Bu ülkeyi batıranları kovduktan sonra kurtaracağız. Emperyalistleri kovduktan sonra kurtaracağız. Ama öncelikle bu tür firmaları ülkemizde barındırmayacağız. Gittikleri, çalıştıkları her yerde bu ülkenin yurtseverlerini, ilericilerini, komünistlerini bulacaklar.” ifadelerini kullandı.

“SINIF MÜCADELESİNİ BÜYÜTMEYE, EMPERYALİZME KARŞI TOPYEKÜN SEFERBERLİĞE ÇAĞIRIYORUZ”

Ahmet Tarık Yenil’den sonra TKH MK üyesi Evrim Saldıran basın açıklamasını okudu. “Emperyalizmin temsilcisi McKinsey ülkemizden defol!” başlıklı açıklamada şunlar ifade edildi:

“Emperyalist-kapitalist sisteme bağlı Türkiye ekonomisi büyük bir yol ayrımına gelmiş durumda. Uzun yıllardır serbest piyasa anlayışıyla yönetilen Türkiye ekonomisi, sermaye sınıfının elinde ciddi bir kriz ile karşı karşıya kalmış durumdadır. Bu krizin etkileri her geçen gün artmakta, krizin etkileri emekçilerin yaşamını doğrudan etkilemektedir. Krizin ortaya çıkarttığı faturayı emekçilere kesen sermaye sınıfı ve emperyalist tekeller yeni bir saldırı hazırlığı içinde.

Emperyalist tekellerin geçmişte IMF ve Dünya Bankası aracılığıyla ortaya koyduğu, emekçi halkımız tarafından “acı reçete” olarak da bilinen neo-liberal program, bugün kriz vasıtasıyla tekrar önümüze koyulmaktadır. Bu sefer ise sahnede IMF ve şürekası değil, ABD’nin doğrudan temsilcisi olan McKinsey firması vardır.

McKinsey firması, bazı sermaye kalemşörlerinin ve AKP iktidarının borazanlarının iddia ettiği gibi “saygın” bir danışmanlık firması değil, ABD’nin bölge politikalarının aracısıdır. Kriz koşulları çerçevesinde sermayenin el değiştirme, ülke kaynaklarına el koyma, merkezileşme ihtiyaçlarını karşılamak, ülkemizdeki sömürü koşullarını derinleştirmek için incelilkli bir “oyun” sahneye koyulmaktadır. Geçmişte Irak’ta bölünme anayasasının, Lübnan’da ekonomik yıkımın, Azerbaycan’da petro-dolar çevrelerinin temsilciliğini yapan McKinsey’in “kurtarıcı rolü” ile çağrılması, AKP’nin emperyalizmle uyum arayışının ürünüdür.

McKinsey firmasınıın “icracı” rolünün olup olmaması bir şeyi değiştirmemektedir. Geçmişte IMF programlarının da uygulayıcısı sermaye iktidarıydı. Emperyalist tekellerin direktiflerini harfiyen uygulayan sermaye iktidarları, bugün “danışmanlar” aracılığıyla bu programı uygulamaya çalışmaktadır. AKP iktidarının “danışmanlık” algısını propaganda etme çabası suyu bulandırma çabasıdır.

Partimiz Türkiye Komünist Hareketi, ülke kaynaklarının yağması anlamına gelen, emekçilerin sömürüsünü arttıracak olan tüm adımları kınamaktadır. Emperyalistlerin temsilcisi olan McKinsey ile yapılan anlaşma iptal edilmeli, McKinsey firması ve benzer emperyalizmin kurumlarının ülkemizi derhal terk etmelidir.

Emperyalizme bağımlılığın yarattığı krizin karşısına ancak işçi sınıfı programının ve örgütlülüğü koyularak aşılabilir. Krizin karşısına ancak emperyalist tekellerin ülkemizi terk etmesi ve kamulaştırma istemiyle çıkılabilir. Partimiz Türkiye Komünist Hareketi, bu çerçevede işçi sınıfı mücadelesini büyütmeye ve emekçi halkı emperyalizme karşı topyekün seferber olmaya çağırmaktadır.

Askeriyle, üsleriyle, sömürücü şirketiyle ABD ülkemizden kovulmalı, bu düzen değişmelidir!

Yaşasın bağımsız, sosyalist Türkiye!

McKinsey go home!

Türkiye Komünist Hareketi

Genel Merkez

Eylemden fotoğraflar: