TİP Genel Başkanı Behice Boran'a ait yüzlerce arşiv antikacı tarafından bulundu

TİP Genel Başkanı Behice Boran'a ait yüzlerce fotoğraf ve mektup Eskişehir'de bir antikacı tarafından eskici pazarından satın alınarak ortaya çıktı.

TİP Genel Başkanı Behice Boran'a ait yüzlerce arşiv antikacı tarafından bulundu

Geçtiğimiz günlerde 31. ölüm yıldönümünde andığımız Türkiye sosyalist hareketinin unutulmaz önderlerinden Behice Boran’a ait bir antikacı tarafından yüzlerce fotoğraf ve mektup bulundu.

Boran’ın, arşivini eskici pazarında görünce çok şaşırdığını belirten Sadik İrk isimli antikacı, “Yalova eskici pazarında gezerken Behice Boran’ın mektuplarını ve fotoğraflarını gördüm. Satan kişiye nereden bulduğunu sorduğumda geri dönüşümden aldıklarını söylediler. Mektup ve fotoğrafların Behice Boran’a ait olduğunu biliyorlardı ancak siyasetçi ve TİP Genel Başkanı olduğunu bilmiyorlardı.” dedi.

“TİP merkez komite üyelerine yazdığı mektuplar ve cezaevi günlükleri yer alıyor”

Mektupların bir kısmı evlenmeden önceki soyadı ‘Sadık’ olarak imzalı olduğunu belirten İrk, satın aldığı arşive ilişkin şu bilgileri verdi: “Aldıklarımın içinde çok sayıda fotoğraf, annesine ve eşine yazdığı mektuplar, TİP merkez komite üyelerine yazdığı mektuplar ve cezaevi günlükleri yer alıyor. 1950 yılında cezaevinden annesine ve eşine yazdığı mektuplar bulunuyor. Mektupların hemen hemen tamamında ‘Görülmüştür’ (cezaevinde incelendiğine dair) yazısı ve imzası bulunmaktadır. Cezaevinde tuttuğu günlükler de var. Günlüklerden ilkini Türkçe yazmış, diğerini cezaevinde okumamaları için olabilir Osmanlıca yazmış. Mektup yazışmalarının da bir kısmı Osmanlıca yazılmış. Mektupların içinde 1940 yılında Amerika’ya yazılmış Osmanlıca mektup da bulunuyor”

“Hatıraların kitap haline getirilerek değerlendirilmesini istiyorum”

Fotoğraf ve mektupları bir kitapta değerlendirilmesi gerektiğini belirten antikacı Sadık İrk, “Benim fotoğraf ve mektuplardan maddi bir beklentim yok. Çöpe gitmesinden kurtardım. Ancak kitap haline getirilerek değerlendirilmesini istiyorum. Birkaç kitabevi ile görüşmelerim var. Bu konuda çalışması olacaklara kapım açık” dedi.