Telegram İran'da yasaklanıyor

İran hükümeti, ülkede yaygın olarak kullanılan ve en son protesto dalgasında eylemci kitlelerin haberleşme ağı olarak kullandığı mesajlaşma ve duyuru uygulaması Telegram’ı yasaklama kararı aldığını duyurdu.

Telegram İran'da yasaklanıyor

İran Parlamentosu Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu başkanı Alaeddin Boroujerdi,İranlı basın kuruluşu MNA’nın yayını sırasında duyurduğu yasak kararının İran hükümetinin en üst kademesi tarafından alındığını ve yasakla birlikte kullanma açılacak olan İran yapımı mesajlaşma uygulamasının Telegram’ın yerini almasını beklediklerini açıkladı.

Yasak kararını ‘ulusal güvenlik’ ile gerekçelendirenn A. Boroujerdi, ülkenin kendi mesajlaşma uygulaması olan Soroush’un, İran’da oldukça popüler olan ve 40 milyon mevcut kullanıcısı bulunan Telegram’ın yerini alacağını düşündüklerini belirtiyor.

KİTLESEL EYLEMLERİN BİR PARÇASI OLARAK SOSYAL MEDYA VE HABERLEŞME

İran’da geçtiğimiz aylarda baş gösteren protesto ve eylem dalgası sırasında eylemciler tarafından tercih edilen Telegram’ın bu nedenle yasaklandığını belirten şirket sorumlusu Pavel Durov twitterdan bu doğrultuda açıklamada bulunurken bir diğer popüler uygulama olan İnstagram da İran’daki eylemler sırasında yasaklanmıştı.

TELEGRAM’IN BAŞI PEK ÇOK ÜLKEYLE DERTTE

Rusya’nın istihbarat servisi FSB, dünya genelinde 200 milyon kullanıcısı bulunan Telegram’ın şifreleme anahtarlarını vermesini istediği uygulamayı talebini reddettiği için mahkemeye vermişti. Bu kapsamda FSB ile yasal bir savaş yürüten Telegram’ın başı, Rus mahkemesinin anahtarların verilemsi gerektiği yönündeki ararıyla birlikte iyice derde girmişti.