Suudilerden bir ilk daha: Kadın spiker üstelik türbanlı değil

Suudi Arabistan'da devlet, son dönemde yaptığı açılımlara bir yenisini daha ekleyerek, resmi devlet televizyonunda ana haber bültenini sunması için ekranlara bir kadın spiker çıkardı. 

Suudilerden bir ilk daha: Kadın spiker üstelik türbanlı değil

Suudi Arabistan’da devlet, son dönemde yaptığı açılımlara bir yenisini daha ekleyerek, resmi devlet televizyonunda ana haber bültenini sunması için ekranlara bir kadın spiker çıkardı.

Suudiler, açılımlarına kadınlar için araba kullanma, veli izni aranmaksızın şirket kurabilme, Adalet Bakanlığı’nda çalışabilme ve spor müsabakalarını izlemek üzerestadyuma gidebilme gibi haklar vererek başlamıştı.

Bu kez, Suudi Arabistan’ın resmi televizyon kanalı Es-Suudiye’de ilk kez ana haber bültenlerini sunması için bir kadın spiker tercih edildi. Dün yayınlanan ana haber bültenini sunmak üzere, Viam ed-Dahil isimli bir kadın spiker saçlarının gözükmesine de imkan veren bir başörtüsü ile ekranlara çıktı. Kadın spiker, kanalın ve ana haber bülteninin yeni yayın döneminin tanıtımı için bülteni Ömer en-Nevşan’la beraber sundu.

Kadın spiker Viam ed-Dahil’in Beyrut’ta bulunan Lübnan Amerikan Üniversitesi Basın Bölümü’nden mezun olduğu ve daha önce Londra merkezli Al-Hayat gazetesi ve Katar merkezli Al Jazeera televizyonunda çalıştığı öğrenildi.

Suudi Arabistan’ın açılımlarına, 2030 yılına kadar kadınların iş piyasasına katılım oranını yüzde 22’den yüzde 30’lara çıkararak devam etmesi hedefleniyor.