Suriyeli işçiler böyle sömürülüyor: Türkler 7'ye biz 12'ye kadar çalışıyoruz

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin (BETAM) çalışmasına göre Suriyeli işçilerin yüzde 92'si ayrımcılığa uğradıklarını düşünüyor.

Suriyeli işçiler böyle sömürülüyor: Türkler 7'ye biz 12'ye kadar çalışıyoruz

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) “Suriyeli çalışanlar ve işgücü piyasasında ayrımcılık” adındaki araştırmasının sonuçlarını yayınladı.

BETAM’dan üç akademisyen (Gökçe Uysal, Baran Alp Uncu ve Merve Akgül) 18-29 yaş grubundaki 1000 Suriyeliyle görüştü. Görüşülen gençlerin yüzde 92’si işyerlerinde ayrımcılığa maruz kaldığını dile getirdi.

Görüşülen genç Suriyeliler, iş teklifi alma ihtimallerinin Türkiyeli gençlere göre daha düşük olduğunu, Türkiyeli gençlerden daha düşük ücretlere daha uzun süreler çalıştıklarını, fazla mesai ücreti alamadıklarını ve mola sürelerinin bile daha kısa olduğunu söyledi.

Araştırma sonunda yayınlanan rapora göre her dört Suriyeliden biri ise ayrımcılıktan dolayı işe alınmadığını düşündüğünü söyledi.

Ayrıca araştırma sırasında maruz kaldıkları kötü muameleleri de sıkça dile getiren Suriyeli gençler, aralarında patron ya da yöneticilerden kötü muamele görenlerin olduğunu, kötü muamelenin bununla sınırlı kalmayıp çalışma arkadaşlarının da kendilerine kötü muamelede bulunduğundan söz etti.

PATRONLAR KÖTÜ DAVRANIYOR

Raporda şu bulgular elde edildi:

Anket verilerine göre İstanbul işgücü piyasasındaki Suriyelilerin yarısı Türkiyeli çalışma arkadaşlarına kıyasla daha düşük ücretlere çalıştığını, yaklaşık dörtte biri Suriyeli olduğu için işe alınmadığını düşünüyor.

Benzer şekilde genç Suriyelilerin yüzde 24’ü patronunun ya da yöneticisinin, yüzde 18’i çalışma arkadaşlarının kendisine kötü muamelede bulunduğunu belirtiyor.

Bu bağlamda Suriyeli gençler işyerinde gayriresmi hiyerarşi, “pis işlerin” kendilerine verilmesi, mola sürelerinin bile daha kısa olması gibi şikayetlerini dile getiriyorlar.

“DÜZGÜN MAAŞ YOK, SİGORTA YOK”

Konu hakkında raporda görüşlerine yer veren 23 yaşındaki bir Suriyeli genç düşüncelerini şöyle ifade etti:

“İş bulma konusunda Suriyelilerin şanslarının fazla olduğunu düşünmüyorum. Umut veren hiçbir şey görmüyorum. Hiçbir şeyimiz yok- düzgün maaş yok, sigorta yok, kimlik yok, çalışma izni yok.”

“ONLAR 1 SAAT BİZ YARIM SAAT DİNLENEBİLİYORUZ”

Raporda görüşlerine yer verilen 18 yaşındaki Suriyeli bir genç de şunları söyledi:

“Türklerin maaşı 2000 TL’ye yakın. Öğle yemeği yiyorlar. Her şeyleri var. Onlar 1 saat dinlenirken, biz yarım saat dinlenebiliyoruz… Bizim mesai uzundu. Gece 12’ye kadar çalışıyorduk. Türkler ise 7’ye kadar.”

“OLAY OLUNCA ‘HADİ ÜLKENİZE GİDİN’ DİYORLAR”

26 yaşındaki bir başka Suriyeli genç ise şu ifadeleri kullanıyor:

“O gün patrona gittim. Onunla konuştum ve ustanın her zaman bana nasıl davrandığını söyledim. Bana hep kötü davrandığını söyledim. ‘Sen çalışmak istiyor musun, istemiyor musun? 10-15 dakika düşün, gel’ dedi. Ama ben ağlıyordum. Bir buçuk senedir sabrediyordum. Mecburum. Başka bir yerde iş yok. İş zor. Davranışlar sıkıntı… Sonra teşekkür ettim ve hadi güle güle, gittim.”