Suriye'de yine ‘kimyasal silah’ provokasyonu

Suriye Ordusu’nun Suriye topraklarındaki ilerleyişi ve bölgeyi silahlı cihatçı gruplardan temizlemesi devam ederken, cihatçı gruplar yine “kimyasal silah” provokasyonu yapmaya başladı.

Suriye'de yine ‘kimyasal silah’ provokasyonu

Suriye Ordusu’nun Suriye topraklarındaki ilerleyişi ve bölgeyi silahlı cihatçı gruplardan temizlemesi devam ederken, cihatçı gruplar yine “kimyasal silah” provokasyonu yapmaya başladı.

Suriye’de kontrol ettikleri bölgelerdeki etkinliklerini yitirmeye başlayan cihatçı gruplar, bu gerilemeyi durdurma amacıyla Suriye Ordusu’na bağlı güçlerin kimyasal silah kullandığı iddiasını dile getiriyorlar.

Bu iddialar cihatçılarla ilişkili gruplar tarafından dile getirilirken, Suriye Devleti de söz konusu iddialara ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada, teröristleri durdurmak için bu adımların atılmasına gerek olmadığı belirtilirken, bu iddiaların İslam Ordusu (Ceyş-ül İslam) bağlantılı gruplar tarafından üretildiği belirtildi. Açıklamada aynı zamanda Suriye Ordusu’nun “hızlı ve kararlı ilerleyişini” engelleme amacı taşıdığı da ifade edildi.

ABD’den de açıklama geldi

Cihatçıların bu iddiaları devam ederken, Suriye’ye dışarıdan emperyalist askeri bir müdahale gerçekleştiren ABD de bu provokasyonlara ilişkin bir açıklama yaptı. Cihatçıların yaşadığı zorunlu geri çekiliş devam ederken ABD Dışişleri Bakanlığı, kimyasal silah kullanımı iddialarının doğru olmasının, “uluslararası toplumun” müdahalesini gerekli kılacağını ifade ederek söz konusu iddiaların ortaya atılmasının ardındaki gerçek sebebi ortaya koymuş oldu. Açıklamada, “Suriye’nin Duma bölgesinde kimyasal silahın kullanıldığı iddialarını belirten çok sayıda rahatsız edici rapor gördük. Bölgedeki farklı grupların ve sağlık personellerinin raporlarında en az 40 ölünün ve yüzlerce insanın yaralandığını belirtiyor” denilirken Suriye hükümetinin geçmişte de daha önce kimyasal silah kullandığının altı çiziliyor.

Oscar ödüllü Beyaz Miğferler yine devrede

Suriye Ordusu’nun kimyasal silah kullandığını belirten iddiaları yönelten grupların arasında Beyaz Miğferler adlı cihatçı propaganda grubu da var. Suriye’de “rejim tarafından zarar verilen sivillerin sağlık durumlarıyla ilgilendiklerini” iddia eden bu cihatçı propaganda grubu, bu zamana kadar çok sayıda uydurma görüntü yayınlayarak, Suriye’deki emperyalist müdahalenin sürmesi adına yürütülen propagandaya hizmet etmişti. Oscar ödülü dahi alan bu emperyalist destekli proje bir kez daha Suriye Hükümeti’nin siviller üzerinde kimyasal silah kullandığını iddia ediyor.

http://gazetemanifesto.com/2018/02/26/beyaz-migferler-yuksek-butceli-el-kaide-produksiyonu/