Suriye’de Türkiye ve ABD anlaşması

ABD hamiliğinde Suriye'nin yıkımı için silahlı gruplara yıllardır her türlü desteği veren AKP, "Planlarını bozuyoruz" dediği ABD ile ortak hedefini hayata geçirmeye çalışıyor.

Suriye’de Türkiye ve ABD anlaşması

Türkiye Afrin operasyonundan sonra Tel Rıfat için Moskova, Menbiç ve Ayn El Arab için de Washington ile görüşmelerini sürdürüyor. Askeri operasyon için de hazırlanan Türkiye, Menbiç ve Ayn El Arab konusunda ABD’yle alternatifli planlar üzerinde görüşüyor.

Sözkonusu bölgelerin YPG’den alınması hedeflenirken, bu noktaların güvenliği konusunda ‘ABD’nin de uygun göreceği muhalif’ gruplar’la hareket edilebileceği, iki ülkenin bölgenin kontrolü için birlikte çalışabileceği konuşuluyor.

KARAR Gazetesi‘nde yer alan habere göre kaynaklar, ABD’nin Suriye’de YPG için uzun vadeli planları olduğunu ve bölgeyi Rusya’ya terk etmek istemediğini belirtti. Bu nedenle görüşmelerde alternatifler üzerinde durulduğu kaydediliyor. Heyetlerarası görüşmelerde iki ülkenin Menbiç ve Ayn El Arab ile ilgili hedefleri ve planlarının konuşulduğu, ancak bir yol haritasının belirlenmesinin yeni Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun göreve gelmesinden sonra gerçekleşebileceği belirtiliyor. Kaynaklar, planlamaların sadece bu görüşmelere odaklanmadığını vurgularken, sürecin devam ettiğini ve bölgedeki değişken tablonun da temasların seyrini etkilediğini ifade ediyor.

‘BOZULACAK PLANLAR’A NE OLDU?

Suriye topraklarında meşru Suriye yönetiminin egemenliği hiçe sayılarak yapılan Fırat Kalkanı Harekatı’ndan beri ‘planları bozuyoruz’ söylemiyle hareket eden AKP’nin sözkonusu görüşmelerle işbirlikçi yüzü bir kez daha gözler önüne çıkıyor.

ABD’ye “11 bin kilometreden kalkıp buraya niye geliyorsun? Bu topraklar senin mi?” diyen Tayyip Erdoğan’ın partisi, aynı emperyalist devletin Suriye’ye yerleşmesine itiraz etmek şöyle dursun, ABD’nin çıkarlarına uygun şekilde birlikte ‘görev paylaşımı’ yapmaya devam ediyor.

http://gazetemanifesto.com/2017/06/30/emperyalizm-suriyeyi-parcalamak-istiyor-farkindasiniz-degil-mi/