Süleyman Soylu'ya karşı Fatma Kaya-Berat Albayrak

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu istifanın eşiğine getiren sürecin arka planına ilişkin kritik bir olay iddiası ortaya atıldı.

Süleyman Soylu'ya karşı Fatma Kaya-Berat Albayrak

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Trabzon’da yaptığı ‘veda gibi’ konuşmasıyla birlikte istifa edeceği beklentisi oluşurken, Soylu’yu kararından geri döndürmek için Erdoğan’ın devreye girdiği anlaşılmıştı.

Erdoğan Afrika turu öncesi Atatürk Havalimanı’nda konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Bakanın konuşmasındaki duygusallık şahsıyla alakalı olabilir. Ben de dün kendisi ile görüştüm Bu trollerin yapmış oldukları açıklama ile ilgili hiçbir şey, kabine değişikliği istifa asla söz konusu değil.” demişti.

AKP içinde Soylu’yu istifa etmeye götürecek kadar sert şekilde yaşandığı öne sürülen kavgalarla ilgili değişik iddialar öne sürülürken, Yeniçağ Gazetesi Ankara Temsilcisi Ahmet Takan’ın konunun perde arkasına ilişkin köşesinde aktardıkları dikkat çekti. Takan’ın anlatımına göre Soylu’yu istifanın eşiğine getiren süreç Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ile ‘Afrin’ açıklamaları konusunda yaşadıkları öne sürülen ve oldukça sert geçen tartışmayla başladı, konunun Bakan Kaya tarafından ‘damat’ Bakan Berat Albayrak’a ‘şikayet’ edilmesiyle de büyüdü. Soylu’nun iki bakan ile de arasının bozuk olduğu öteden beri konuşuluyordu.

Takan’ın yazısında o bölüm şöyle:

Hani o gazetelerde çıkan, “Erdoğan’ın katılacağı bir grup toplantısı öncesinde  Soylu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın danışmanları arasında yer tutma kavgası yaşandı. Soylu’nun danışmanını fırçalayan Kaya, danışmanı kaldırıp yerine kendi oturdu” haberleri var ya…  Sadece işin magazin bölümü. Geçtiğimiz günlerde Süleyman Soylu, Kaya’yı telefonla arar ve der ki, “Sayın Bakan, Afrin konusunda yaptığınız açıklamalar bizi sıkıntıya sokuyor. Bir daha bu konuda açıklama yapmayın.” Bakan Kaya sorar; “Neden, buna siz mi karar vereceksiniz.” Süleyman Soylu hiddetlenir; “Yaptığınız yerli yersiz açıklamalar bizi zora sokuyor, boşa düşürüyor. Kamuoyunda çelişkilere sebep oluyor. Bu işin sahibi benim. Cumhurbaşkanı açıklama yapar, Başbakan açıklama yapar, ben yaparım. Size ne oluyor? Sizin yetki ve sorumluluk alanınızda değil” diye karşılık verir. Telefonda iki Bakan arasındaki kapışma tatsız bir şekilde sona erer.

DAMAT ALBAYRAK DEVREYE GİRDİ, KAVGA BÜYÜDÜ

Süleyman Soylu’nun bu hareketine çok sinirlenen ve içerleyen Fatma Betül Sayan Kaya, aralarındaki çok özel hukuka güvenerek rahatsızlığını ve de telefon görüşmesini damat Enerji Bakanı Berat Albayrak’a aynen iletir. Damat Bey de duruma çok öfkelenir. Bir gün, Süleyman Soylu’nun telefonu çalar, karşısındaki Berat Albayrak başlar saydırmaya… Hesap sorar bir tavır içinde, Süleyman Soylu’ya o sözleri söyleyip söylemediğini sorgular… Bakan Soylu “Evet söyledim. Ben bu ülkenin İçişleri Bakanı’yım. Benim sorumluluk saham” der. Albayrak, “sizin haddinize mi” diye sert bir karşılık verir. Soylu, kısa bir savunmanın ardından, “benim haddime, peki sizin ne haddinize” diye karşı çıkış yapınca telefon görüşmesi sert bir kavgayla sona erer. Süleyman Soylu bu görüşmenin ardından sarayın yolunu tutar, olup bitenleri R. Erdoğan’a aktarır. AKP Genel Başkanı R. Erdoğan, pek umursamaz bir tavır içinde “ilgilenirim” diyip Soylu’yu gönderir. Soylu “ilgilenilmesini” bekleer durur!.. Gün gelir 25 Şubat Pazar’a… Süleyman Soylu, Pazartesi günü (dün) vermek üzere istifa mektubunu, basına yazılı açıklamasını cebine koyar ve Trabzon’daki o malum konuşmayı yapar. 

http://gazetemanifesto.com/2018/02/26/erdogandan-suleyman-soylu-iddiasi-ile-ilgili-sert-aciklama/

http://gazetemanifesto.com/2018/02/25/suleyman-soylu-helallik-istedi-belki-bir-daha-gelisimiz-olmaz/

http://gazetemanifesto.com/2018/01/17/video-akpde-bakanlar-arasinda-koltuk-kavgasi-ayni-yere-oturmak-icin-birbirine-dustuler/