Skandallar bitmiyor: "Yönetmene kim sızdırdı" sorgusu

Meclis’te kadın oyuncu skandalının duyulmasıyla ilgili Devlet Tiyatroları’nın gösterinin yönetmeni Ötüken Hürmüzlü’den savunma isteyeceği ileri sürüldü.

Skandallar bitmiyor:

Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın, Çanakkale Savaşı’nı anlatan gösteride önce anne – oğul arasındaki vedalaşma sahnesini “Sarılma var” diye kısalttırmasına, ardından da gösteride yer alan kadın oyuncuları “sahnenin görünmeyen yerine yerleştirtmesine” bir skandal daha eklendi.

Cumhuriyet’ten Selda Güneysu’nun Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürlüğü’nün, gösterinin sorumlusu, Ankara DT oyuncusu Ötüken Hürmüzlü’nün “basında çıkan açıklamalar nedeniyle savunmasını isteyeceği” ileri sürüldü. Hürmüzlü’nün “kadın oyuncuların yerlerinin değiştirilmesi istemine” de tepki gösterdiği ve “Kadınlar yoksa, biz gidelim” dediği belirtilirken gösterinin “DT Genel Müdürü Mustafa Kurt’un talimatı üzerine yapıldığı” kaydedildi.

Oyunda görevli erkek oyunculara yönelik, sosyal medyada birçok kişi “Kadınlar yoksa, neden erkekler sahneye çıkmayı kabul etti” tepkisini gösterirken aslında gösterinin sorumlusu, Ankara DT oyuncusu Ötüken Hürmüzlü’nün duruma tepki gösterdiği öğrenildi. Önce gösterinin koreografisinde yapılan müdahalelere itiraz eden Hürmüzlü’nün, sonrasında kadınların sahneden çıkarılmak istenmesine de “Kadınlar yoksa, biz gidelim. Bu gösterinin sorumlusu olmak istemiyorum” dediği belirtildi. Ancak Ötüken’in bu tavrı sonrasında devreye Ankara DT Müdürü Volkan Benli girdi. Benli’nin, Meclis’e gelerek Meclis Başkanlığı’na, “Gösteri yapılacak, görevimiz” dediği kaydedildi. Benli’den yarım saat sonra da Meclis’e DT Genel Müdürü Mustafa Kurt geldi. Kurt da Hürmüzlü’ye ve oyunculara “gösterinin yapılması yönünde talimat verdi.”

Olayın duyulmasının ardından da DT Genel Müdürlüğü’nün, “basında yer alan haberler” üzerine Hürmüzlü’den “savunma isteyeceği” dillendirildi. Ancak her ne kadar Hürmüzlü’den “savunma istense de bunun cezaya dönüşemeyeceğini, çünkü Hürmüzlü’nün görevinin sahnedeki gösteriden ibaret olduğu, basında çıkan haberlerle ilgisi olmadığı için cezaya götürülemeyeceği” ifade ediliyor.

Hürmüzlü’den “savunma istemi” iddialarını CHP’li Candan Yüceer, Meclis Başkanlığı’na sordu. Yüceer, Meclis Başkanı Kahraman’a da hem Hürmüzlü ile ilgili hem de diğer oyuncularla ilgili şu soruları sordu: “Gösterinin yönetmeni Ötüken Hürmüzlü hakkında idari soruşturma açılacağı iddiaları doğru mudur? Doğruysa gerekçesi nedir? Gösterinin kadrosunda bulunan herhangi bir oyuncu hakkında idari soruşturma başlatılmış mıdır? Gösterinin başlamasına bir saat kala sansür kararının talimatını kim vermiştir?”